Är det möjligt att använda mossa GTI samt tak GTI likadant?

Järnvitriol alternativt järnsulfat som är en synonym beteckning används ganska flitigt. Detta är ett medel som tar död på mossan och som kan användas på husets träpartier såväl som på gräsmattan. Men kan man bruka mossa GTI och tak GTI på samma sätt? Svaret på frågan är både ja samt nej, det hela beror lite på vilken typ av järnsulfatprodukt som man väljer.

järnsulfat mot sniglar

Järnvitriol till trä och mossa GTI till gräsmattan

Till att börja med så kan det vara bra att känna till att produkter som är till för att processa trä ofta kallas för järnvitriol och ibland med ytterligare en beteckning. Det här är medel som kan göra mer än att få bukt med mossväxt då de även kan ge träpartiet en finare kulör. Med mossa GTI och tak GTI så är huvudsyftet att få bort mossa.

De här produkterna används inte på samma sätt vilket I själva verket är rätt så logiskt. Man kan ju inte ta sig fram över ett tak såsom man gör på gräsmattan och dessutom så krävs det lite andra egenskaper då man även behöver överlägga gräsets hälsa.

Se till att du handlar rätt produkt

Även ifall det rent praktiskt kan vara så att man använder sig av järnsulfat och vatten och inget mer både för tak samt gräs så finns det annat som kan påverka användarvänligheten. Betänk att en järnvitriol som är särskilt till för gräset kan komma i en smart dunk som skänker automatisk blandning.

Ska man vattna gräsmattan med järnsulfat så kan det skapa markant skillnad att använda sig av en produkt som är framtagen för detta. Att det därefter är så att man måhända sparar pengar på att själv mixa i en vattenkanna (100-200 gram järnsulfat till 10 L vatten) samt vattna ut med spridarbom är en annan sak. För den som inte har något emot att lägga extra tid på detta så kanske det går lika bra att blanda med ett preparat som är till för taket.

Det finns järnvitriolprodukter som har tillsatser som är speciellt bra då man ska behandla en veranda, träfasad alternativt trävägg. Dessa ska man välja då det där med estetik är betydelsefullt. Mer info här mossa i gräsmattan vad göra.

God planering är väldigt viktigt för en fin gräsmatta samt ett snyggt tak

Före du plockar fram den järnvitriol du har och börjar mixa med vatten för att tillföra järnsulfat till gräsmattan alternativt för att processa taket mot mossa så ska du betänka hur du ska arbeta samt när. Det finns årstider som är speciellt lämpade för att attackera mossan och därjämte så kan det vara bra att upprepa proceduren mer än en gång per år.

Börja med att lära dig mer om din gräsmatta och ditt tak därför att komma fram till när och hur du borde vårda. Först efter detta så kan du se dig om efter korrekt mossa GTI alternativt tak GTI och inhandla denna online alternativt i en gängse butik. Med en bra plan så bör arbetet flyta på lätt och fint och du kan därpå se fram emot goda resultat samt en hemmiljö som är både hälsosam samt attraktiv.

Färdiga produkter är kolossalt dyra. Mossa GTI är 288 gram järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter, i en klyftig ejektordunk man kopplar på vattenslangen. För nästan samma pris köper man en större ejektordunk samt 25 kg järnsulfat på allt-fraktfritt.se.

Samma ejektordunk fungerar till Bensaltensid samt Fulstopp för tak och gångar. Bensaltensid är den aktiva ingrediensen i Tak GTI samt Grönfri – men till en bråkdel av priset.