Utrustning för hemmabryggning med bra kvalitet

Det är nu för tiden inte alls besvärligt att tillverka sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara enorm. Det är bra nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert åt omtappning och upptappning, och en gummitätning tillsammans med ett jäsrör.

Den som använder sig av en komplett vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovanför nämnda utrustning. Det finns självfallet mängder av övriga hjälpmedel och komplement, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flertal tips.

Kjeld betonar också hur betydelsefullt det är med hygien. Allt som kommer i beröring med vin och frukt ska vara rent. Läs mer här Läskkoncentrat
All utrustning ska vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allting sådant kan fördärva jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet negativt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar samt avfettar på samma gång. Det är därjämte två medel som är helt å hållet ofarliga att nyttja.

För att erhålla bäst verkan ska rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en noga sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och annat helt å hållet. Det går även att tillämpa soda alternativt trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att skölja av. Tänk också på att eventuella sodarester (ifall sköljningen inte sker noggrant) kan påverka syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är betydelsefullt. Rostfritt stål, emaljerade kärl samt kärl i plast går förträffligt. Tänk bara på att vara grundlig med att kolla att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man ska undvika kärl som innehåller järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan ge missfärgning och bismak åt vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det givetvis en fördel att ha goda förutsättningar för att förenkla arbetet. En bra och skarp kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn funkar mycket bra till päron. På så vis tar det ingalunda lång tid att bearbeta 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan nyttja skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn alternativt mixer med tanke på att det är verktyg som delar frukten alldeles för mycket.