Smidig och okomplicerad vinframställning

Vin framställs av saften från pressade vindruvor, och enligt EU:s definition får vin bara kallas vin om det framställs av just vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det flera speciella varierande processer av vinframställning.


Läs mer här Drinkmixer & Sötning

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ca 5000 fKr och har upptäckts i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och sedan också till Italien samt södra Frankrike. Till slut skulle samtliga de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som självklart också spridits till resterande världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så vis att den kan äga rum i våra hushåll. Det är emellertid inte jämt hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin eftersom människor tenderar att testa allehanda varierande bär, frukter samt juicer. Det genererar även möjlighet att lära sig nya och annorlunda recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att förstora alkoholhalten. För vinframställning hemma köper man en vinsats som är ett helt ypperligt val för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir oftast gott resultat och det enda man behöver göra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att nå målet med sin vinframställning är att vara ingående med renlighet. Vinmäsken är nämligen känslig för föroreningar av olika slag. Det kan handla om att en del oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. Därför är både hygien och ren utrustning väldigt relevant.

Aktivt kol är en enormt bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det fungerar till att rena både vatten och alkohol. Aktivt kol eliminerar genom absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då normal filtrering inte kan avskilja vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör beakta att varje vinsats man framställer tenderar att få sin egen prägel oavsett om man följer samma recept. Variationer brukar nästan alltid uppkomma, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på varierande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan förmoda. Ett råd är att testa skilda jäster till samma vinsats, och på så sätt upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av varierande varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade utbud. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning skall vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder genom sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser oerhört rent. Den innehåller näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än normalt. Med tanke på att jästen innehåller mindre socker resulterar det därjämte i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns olika sorters jäster är för att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.