Så framställer du ditt eget vin

Nu för tiden har vinsatser för hemmabruk med tillhörande utrustning utvecklats markant, och det har blivit betydligt enklare att brygga sitt vin. Det är dock viktigt att noga planlägga sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från början.

Inom den traditionella vinindustrin måste vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs i hemmet är det typiskt att brygga på diverse bär och frukter.

Om man använder sig av exempelvis bär så skall de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är viktigt att kärlet är noga rengjort inför förjäsning. Tänk på att filtrera ut undan dåliga bär och rensa undan kvistar. Minsta lilla kvist kan förvränga den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör därutöver vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten ska vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Vanligtvis får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Ifall vinet ligger i jäsning kan det finnas någorlunda mycket kolsyra i provet som måste bort för att mätvärdet ska bli bra. Det blir vanligtvis fel densitet på provet när det är kolsyra.Klicka Här för mer info Candyshots och Fruktshotsessenser

Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man emellertid få undan en rejäl mängd av kolsyran. Tänk dessutom på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som likaså påverkar densiteten.

När förjäsningen är klar måste musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var ordentlig med att inte få med något annat än enbart vätska ned i jäskärlet. Krama ur den sista saften ur bären för att få mer smak. Vinet ska jäsa i cirka 2-4 veckor beroende på vilken variant av vinsats det är. Till exempel så påverkar jästtypen tiden.

Tappa därefter upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och vänta därefter en månad till innan upptappning av vinet.

Var detaljerad med att skölja ur hinkar och kärl utförligt efter bruk. Det bästa är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel ifall man inte vill löpa risk att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att placera skopor, mätglas och oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i förbindelse med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett enormt utbud som hjälper dig att lyckas. Företaget har specialiserat sig i synnerhet på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder dessutom mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB säljer också aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som många hemmabryggare använder sig av.