Om vinbryggning och dess råvaror

Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan prova i all evighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det alltid gångbara frukter samt bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns även prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig till vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär samt mispel.

Den som uppskattar att vara ute på skogspromenad bör hålla utkik efter de flertal sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte testa att brygga vin med blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp bör prova att brygga på rosenblad av doftande rosor eller på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.

Det finns inte alltid tid att brygga när en del råvaror har sin skördetid. Således kan de alltid förvaras djupfrysta för senare bruk. En del råvaror ska rentav helst ha varit frysta i vilket fall innan bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär samt rönnbär.

Men när det inte hela tiden är årstid för frukt och bär kan man köpa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare slant. Det är inte sällsynt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på endast några hekto.

Det är även ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att lägga pengar på. Varudeklarationen bör noggrant läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns somliga safter som gör sig bättre som grundsafter. Till exempel juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar gästa musterier kan ha i åtanke att äppelmust är ypperligt att brygga vin på. Klicka här nu för mer info Candyshot 20 ml till 75 cl

Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar genomgående vara ganska dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.