Järnsulfat mossa ser till att din gräsmatta blir grann

Funkar verkligen alla tips om mossbekämning? Har man testat med mossriven eller med järnsulfat mossa mår dåligt av och inte sett någon skillnad så kan det bero på att man I själva verket inte har så bra kontroll på hur mossan lever och funkar.

ejektorspridare

Till skillnad från gräset så har mossan inte ett djupt rotsystem. Den ligger på ytan och är rätt lätt att få bort till exempel med rivmaskin. Men om man enbart river så kan man förvänta att mossan strax kommer igen för den är bångstyrig och börjar växa redan vid 4 grader.

Ett blomstrande gräs med hjälp av järnsulfat mot mossan

När man väljer att behandla med järnsulfat mossa inte klarar av så får man en ganska omedelbar effekt. Det är förstås viktigt att ha koll på järnsulfat mossa dosering så att man inte överdriver eller ger mattan för lite.

Man börjar på våren med att processa gräsmattan med flytande järnsulfat som man sprider med vanlig vattenkanna med spridarramp alternativt med en dunk som har en spraydel (ejektordunk) och kopplas på vattenslangen.

Har man en stor gräsmatta så kan det vara klokt att införskaffa mossa gti – alternativt blanda själv 200-250 g järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter och inhandla en ejektordunk – så att man lättare får tillgång till vatten och så att man får en automatisk blandningseffekt.

Det är briljant att använda järnsulfat mot mossa av flertal anledningar. Gräset blir grönare av järnvitriol och därtill så får man undan mördarsniglarna som ej gillar detta ämnet.

God teknik för applicering av järnsulfat på gräset

Med god teknik så blir det enklare att sköta gräset. Om du tycker att det blir för komplicerat att blanda järnsulfat med vatten och därefter gå runt med en sedvanlig vattenkanna med spridarramp så kan du betrakta ejektordunkarna som gör jobbet enklare och som därjämte minskar risken för pulver som flyger runt i luften samt irriterar.

Järnsulfat, Spridarramp, ejektordunk samt andra tillbehör finns på allt-fraktfritt.se.

Hur lång tid tar det att få en riktigt grann gräsmatta?

Om du då våren kommer står och ser ut över en dyster gräsmatta så kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta innan den blir fin igen. Ifall du använder dig av korrekt teknik och applicerar järnsulfat mossa inte tycker om och därtill gödslar med naturligt gödsel så kan du redan till hösten betrakta stor skillnad. Vill ni veta detaljer Klicka Här ta bort mossa på stenplattor.

Tänk på att nyttja dig av god teknik och eventuellt lägga ut ett tunt jordlager över gräset med fler frön för mer gräs. Detta är ett bra sätt att ge gräset en bättre chans mot mossan som har ett försprång då marken är utan näring.

Men lite tålamod får man likväl ha för det kan ta över två års tid att gå från en trist gräsmatta till mattan som är riktigt grön och bedårande. Fast det är bra att känna till att man på en säsong kan se skillnad och det skänker ju motivation till att fortgå med omvårdanden av gräsmattan.