Hemmaframställning av vin – en bok som måste finnas i bokhyllan

Vad beträffar vinproduktion för hemmabruk så har utvecklingen vandrat framåt. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men dessutom jästekniker och övrigt som har med bryggprocesen att göra. Den som verkligen vill fördjupa sig bör exempelvis kolla upp boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt otaliga vinbryggare att nå enastående resultat.

Hemmaframställning av vin är en väldigt grundlig bok som börjar med att tydliggöra att vin är en trevlig hobby. Gemene man ska ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet och årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens varierande moment.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest fängslande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd annorlunda kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan finna på skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron och plommon. Vad beträffar prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd samt blåbär. I skogen finns möjligheten att upptäcka många vilda bär. Han nämner olika slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel på råvaror så inser man relativt kvickt att vin kan smaka väldigt olika. Frukt och bär ska naturligtvis vara mogna och goda ifall de ska användas till vinframställning

I boken står det noggrant om den nödvändig utrustning som ska användas och det ges även förslag på kringutrustning som är bra att innehava. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert åt omtappning och upptappning, en gummitätning som har jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och tillbehör som kan vara nyttiga. Läs mer om Absint, tillbehör & etiketter

En mycket given källa för dina förvärv av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig kunskap av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan till exempel köpa aktivt kol från företaget, vilket är viktigt för att rena vattnet från diverse föroreningar. Ifall vattnet till bryggsatsen inte är tillräckligt rent finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.