Hemmaframställning av Vin är boken som underlättar bryggningen

En bok som vänder sig till både nybörjare och de som är lite mer rutinerade är Hemmaframställning av Vin. Den är fullmatad med mängder av goda tips och råd.

Vin är en enastående ljuvlig dryck som kan avnjutas i massor olika kontexter. Och olika sorter passar annorlunda bra till annorlunda mat o.s.v. Det innebär att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att flera har ett kraftfullt brinnande intresse för vin. Primärt att dricka vin, men självklart också all typ av fakta om vin, som till exempel druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer inne att privatpersoner producerar sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin rentav är relativt enkelt är det alldeles för många som inte antar. Det är typiskt att personer har funderat på att börja brygga hemma men avstår för att de tror att det är för svårt. Det är betydelsefullt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs lite självförtroende precis som inför allting annat vi tar för oss.

Flera ser hemmaframställning av vin som en roande hobby. För en del har det inte funnits speciellt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Dessutom är det frestande att man kan spara tämligen mycket pengar på att brygga eget vin.

Idag är det massor vinexperter som arbetar med att jämt utveckla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all form av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Till exempel tillkommer oavbrutet åtskilliga nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. I synnerhet påverkar vissa nya vinjäster så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen. Självhäftande Etiketter för eget tilltryck i skrivare

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar också våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är också möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att börja att brygga eget vin hemma krävs en del väsentlig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta med jäsrör samt en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att finna ett bra recept att följa. Det är betydelsefullt att följa det till punkt och pricka. Se även till att ingående anteckna allting som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas därför att det ju rentav tar lång tid innan en sats blir färdig. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo p.g.a. någon trivial miss. Dessutom ska all utrustning kontrolleras noggrant före nyttjande. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs samt förstörs.

För att få reda på mer kring allt som rör produktion av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin författad av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i många reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man ska använda vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor runt smaksättning och vinprovning.

Det bästa av allt är att boken bara finns några knapptryck bort. Den finns nämligen åtkomlig gratis som e-bok på landets alla bibliotek. Det innebär att du kan läsa den direkt på skärmen alternativt på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker genom ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på samtliga dina frågor om vinframställning.