Hemmabryggning av vin är en tilltalande och kul hobby

Kjeld Erlandsen konstaterar i sin bok Hemmaframställning av Vin att hembryggning på många vis är riktigt kul. Hans engagemang åt vin är enormt och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.

Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen vandrat framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat annorlunda tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större omfattning ska återge kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag otaliga hushåll som brygger vin alternativt har provat på att brygga.

Naturligtvis är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar samt kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större vidd bättre och allt mindre lämnas åt slumpen. Det finns följaktligen möjlighet att ge vinet en uppenbar riktning redan från början. Därutöver har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av somliga nya vinjäster.

Kjeld Erlandsen menar att hemmabryggning inte bara är utmärkt för att det är billigt utan för att det är roligt att utveckla sin alldeles egna produkt. Det blir absolut ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna bistå hemmabryggare men även tjäna som underlag till mångahanda vinklubbar.

Det finns dock en bra fördel med att hemmaframställning av vin är förhållandevis billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju definitivt hemma ihop med den gastronomiska glädjen. Med hemmagjort vin öppnas flertal möjligheter. Varför exempelvis inte använda några flaskor vitt vin att sjuda fisken i?

Kjeld tipsar även om att gå samman i mindre bryggarlag. Kanske ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att byta vetande och erfarenheter.

I Hemmaframställning av vin är det inte enbart Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och ger trygghet åt hemmabryggaren. Han tar dessutom upp råd från andra vinbryggara som han anser vara värda att sprida.

Den här boken är speciellt väsentlig på så sätt att det finns oerhört få böcker på marknaden om vinframställning som ger en likartad ingående och detaljerad redogörelse av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte bara hela den praktiska processen utan ger dessutom tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen. Klicka här nu för mer info Bra produkter – andra sortiment

Kjeld anser att vintypen i allra högsta grad är beroende av frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin samt dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive falang är helt å hållet avhängig bryggprocessen. Men en central tumregel för allt vin är att enbart välja högklassiga råvaror.