Brygg ditt eget vin hemma

Vin är en av favoritdryckerna hos flera personer. Det finns antika seder av produktion av vin, och i nuvarande Iran har man hittat spår av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens seder spridits och anammats av övriga världen.

Det har även blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Flera menar att det är ett utmärkt tillfälle att själv ha chans att utforska varierande vinsmaker. Den som aldrig förr bryggt vin från grunden kan med fördel använda sig av en komplett vinsats. Om samtliga instruktioner följs utförligt så kommer även nybörjaren nå målet och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare brukar dock vilja utgå från egna recept, eller rentav prova fram nya recept under processens gång. I enlighet med EU:s definitioner så får vin i sedvanlig bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, endast kallas vin om vinmusten utgörs av pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver dock inte leva upp till de kraven, och det med fördel. Det ger potential att testa att producera vin på många varierande bär och frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man ska tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att kontrollera så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man inte råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan omdana vinets smakkaraktär markant. En annan oerhört betydande del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären eller frukterna är rent.

För att vara på den säkra sidan bör man rena sitt vatten med hjälp av aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol alternativt högtryckspressat format kol. Kolets kompetens att förädla beror på kvalitativa aspekter som kolets yta i kvadratmeter per gram och porstruktur. Läs mer om Likörbas

Filtrera vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen ska förekomma i rumstemperatur. Aktivt kol finns att inhandla genom Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och bilda vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen ej bör vara för små. Ett vattenlås bör vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det tenderar att blidas skum under jäsningen de första dagarna och ifall hinken inte är tillräckligt stor kommer mäsk ta sig ut genom vattenlåset.

När förjäsningen är färdig ska vinet omtappas till ett ytterligare jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska äga rum. Jäshinken måste nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är även en mycket betydelsefull del av redskapen som används vid bryggning. Den används för att dosera sockerhalten i musten. Också ett mätglas ska finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml tenderar att vara tillräckligt.

Stundvis är det faktiskt inte enbart sockerhalten som ger utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar följaktligen utslaget annorlunda.

Ta alltid regelbundna prover med hjälp av oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en betydelsefull roll under bryggningens gång. Ett förslag är att mäta upp tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk sedan ned oechslemätaren för att läsa av värdet.

Anteckna alla värden utförligt i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så sätt undviker man att bli förundrad över vinsmaken i slutändan. Men man bör självklart inte bara förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet ibland och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen måste vinet stå i jäskärlet i omkring 2-4 veckor. Exakt tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och sila ännu en gång.