Att brygga sitt eget vin

Att allt fler personer brygger sitt eget vin hemma märks inte minst på alla tillgängliga produkter för vinframställning. Det är en rafflande bearbetning som ger möjlighet att experimentera och ta fram olika sorter.

Det allra första steget är att planlägga processen, och att köpa ett passande kärl. Tänk också över vilken variant av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noga eftersom det ökar chansen till att få ett gott resultat. Tänk över vilka bär, frukter eller juice du vill begagna dig av. Det är givetvis något som hör samman med vilken variant av vin man tänker göra. Det första man tänker på kanske dock är att framställa vin på vindruvor, men det går att framställa vin på flera olika bär och frukter.

Om man plockar bär för att tillämpa till vinbryggningen så är det centralt att ordna och rensa noggrant. Dåliga bär bör inte användas till bryggningen, och kvistar bör rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket genererar en utökad risk för mögel.

Mosa sedan bären och ha därefter i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som ska ingå beror helt o hållet på recept. Men för 10 liter vin behövs 4,5 kg bär och 8 liter vatten.

I kommande del av processen krävs ett arbetsredskap som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig för att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används till framställningen. Vanligtvis brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten ska vara. Normalt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noggrann med att röra om.

Därefter är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Skilda jästar hanteras annorlunda och på förpackningarna anges oftast hur man bör göra. Anledningen till att det finns olika sorters jäster är för att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än vanligt.

När vin framställs sker olika processer av jäsningar. Vid förjäsning bör kärlet stå i ungefär 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ännu ett kärl och en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man via silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak ska man krama ur den sista saften ur bären.

Mät med hjälp av ochelemätaren återigen för att granska sockerhalten och ifall mer socker måste tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Klicka här för mer info Bordsvattenaromer 32 ml ger 16 liter
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men vanligtvis tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är färdig ska man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla samt skaka om. Vinsvavlan hjälper till att bevara vinet. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.