Stela leder hos hästen är ett minne blott med glukosamin häst

Liksom människor kan även hästar drabbas av artros som medför stela leder som värker. Det finns hjälp mot artros också för hästar, och det är rätt normalt med kosttillskott som exempelvis glukosamin häst som är till därför att smörja och mildra smärtan i den drabbade leden. Glukosaminet finns naturligt i ledvätskan och är betydelsefullt för broskets tillverkning. Men kan glukosamintillskott verkligen göra att hästen blir mindre stel eller är detta mest en hype?

Glukosamin häst mot artros

Vi vet idag att glukosaminfulfat kan bromsa artros. Det här är inga gissningar utan resultatet av många olika studier om glukosaminets verkan i kroppen. Om en häst har problem med artros så kan det vara klokt att ge glukosamin häst därför att mildra problemen. Betydelsefullt i sammanhanget är att vi inte talar om ett botemedel mot artrosen. Glukosaminet omvandlas till hyaluronsyra som smörjer lederna för kroppen tillverkar för lite glukosamin när hästen blir gammal.

Vill man ge glukosamin till häst så måste man inse att detta inte kommer att bota artrosen och att det därmed kan vara så att man fortsatt har vissa bekymmer med stelhet även om man ser en lindrande effekt. Likaså att man fortsätta ge detta fodertillskott ständigt så hästen kan fylla på hyaluronsyra i lederna och inte har för lite ledvätska. Utan glykosamintilskott blir det omigen för lite ledvätska.

Vem tjänar på behandlingen?

När man vill behandla artros så är det självklart så att man är ute efter att bli av med värk och också att återfå flexibilitet. Med glukosaminfulfat, gärna kombinerat med msm, så kan man få en stark effekt och se att hästen börjar röra på sig så som den gjorde många år tidigare, men man måste alltid fråga sig om hästen faktiskt tjänar på detta.

Det kan ju vara så att stelheten och ledproblemen beror på att hästen har blivit för ålderstigen för den påfrestning som man utsätter den för. Då och då så får man inse att en häst liksom en äldre person behöver anpassa livsstilen efter ålder. Då är det lämpligt att anpassa livsstilen efter hästen och ge glukosamin pulver enbart för att hästen skall slippa ha ont och vara orörlig.

Ifall man ger hyaluronsyra häst, glukosaminpulver, msm och andra tillskott, så bör syftet vara att stärka hästens vardag och inte att fortsatt få ut max av den. Med glukosaminsulfat, fysisk terapi och ett tempo som hästen orkar med så ger man den fortsatt hälsa, men man måhända får förstå att viss typ av träning och tävling inte längre är aktuellt, med eller utan glukosamin häst!

När ska man börja?

Det finns de som anser att man så snart som man upptäcker ledbesvär hos hästen ska sätta in glukosaminsulfat som en del av kosten. Detta kan ha förebyggande verkan och helt klart bromsa utvecklingen av artros men något som man måste ta reda på är vad hästen egentligen lider av. Om man inte själv är veterinär så kan det här vara svårt att diagnostisera och det är viktigt att ta professionell hjälp för att fastställa vad det är som orsakar hästens problem med rörlighet. glukosamin biverkningar människa.

glukosaminsulfat

Det är alltså bäst att börja med behandling med glukosamin häst då man med garanti vet att hästen har ledbesvär orsakade av artros. Ifall man väljer att ge glukosaminet i förebyggande syfte för att kringgå ledbesvären så är det viktigt att man gör så med korrekt dosering. Se grundligt på burken hur mycket glukosamin som faktiskt finns i preparatet och håll ett öga på hur hästen reagerar på det nya fodertillskottet.