SodaStream kan hamna i strid med Coca Cola

SodaStream har plockat ihop 3714 tomma Coca Cola burkar samt fyllt en stor bur för att visa på hur miljödåligt det är att inte blanda läsken hemma i stället.

Coca Cola hotar SodaStream samt kräver att deras burkar inte får användas i en av SodaStreams reklamkampanjer. I ett hotbrev från Coca Colas jurister till SodaStream hävdar Coca Cola att de har alla sina aluminiumburkar samt att ingen annan har rätt att använda dessa. NNu går SodaStream till motattack genom att offentliggöra hotet världen över.

Detta är vansinne. Om Coca Cola hävdar att de äger alla sina burkar då måste de ju också ansvara för att feja opp dem. Istället för att tacka oss för att vi plockar opp deras avfall får vi ett hotbrev från deras advokat. ”

Daniel Birnbaum, vd på SodaStream

Kampanjen Coca Cola är bestört över innehåller burar fyllda med flaskor och aluminiumburkar. Buren ska symbolisera den miljöförstöring som läskedrycker och vatten på butelj och burk innebär. I Sverige placerades buren i Kungsträdgården i Stockholm under våren samt budskapet på den svenska buren är att en genomsnittlig svensk familj på fyra personer förbrukar tillsammans 3 714 flaskor samt burkar på fem år. Alla dessa flaskor samt burkar kan ersättas av en endaste återanvändbar flaska från SodaStream.

Man kan anse att SodaStream är mindre begåvade som går i strid med jätten Coca Cola. Då ska man känna till att SodaStream i flertalet decenier själva angripit andra företag för att skydda sitt monopol att fylla sina kolsyreflaskor.

Kolsyreflaskor är en metallflaska {och SodaStream har förlorat i många länder. Men i Sverige har SodaStream nyligen vunnit mot Vikingsoda i Tingsrätten mot alla odds och fastän det finns EU-prejudikat.

Vikingsoda är en stor miljökämpe med läskmaskiner, kolsyra, läskkoncentrat och bordsvattenessenser.

Så Coca Cola har att välja. Går man i batalj så är det mot en stridsvan motståndare som – i varje fall i Sverige – kan vinna ehuru dom skulle förlorat i andra länder. Samt dessa burkar är plockade i Sverige.

Mer info på:

https://www.cisionwire.se/sodastream/r/coca-cola-forklarar-krig-mot-sodastream,c9275471