Så förhindrar du ID-kapning – gratis e-bok

Ett ökande problem i vårt samhälle är ID-kapning. Att det har blivit allt vanligare beror främst på att vi i allt större utbredning lagrar vår information på nätet. Är vi inte tillräckligt aktsamma så kan omfattande förödelse uppstå. Det är naturligtvis en enorm risk för de som uteslutande använder ett enda lösenord för samtliga sina inloggningar. Det är ogenomtänkt och tyder på att bekymret kring ID-kapning inte tas på allvar.

För att öka seriösiteten krävs självklart en större medvetenhet om ID-kapning. Det är ett stort bekymmer och det drabbar inte endast andra. Det kan lika gärna hända dig nästa gång.

För att undfly att drabbas kan det kanske förenkla att försöka tänka som bedragarna och vilka möjligheter som finns. Ju större medvetenhet desto mer insikter om bedragarens förfarande. Ett bedrägligt beteende kan ju sannerligen uppvisas på många annorlunda sätt.

Att mista sitt kontokort för att därnäst upptäcka att det blivit länsat för att det inte spärrades i tid är en sak. Det handlar om en någorlunda tydlig oaktsamhet. Att sedan en omfattande andel av alla butiker varken kräver ID eller PIN-kod vid köp är beklagligt. För att inte tala om vad en bedragare kan utföra på nätet med kontokortets kortnummer.

Mer lömska bedrägerier kan genomföras när bedragren dessutom kommer över mer detaljerad känslig information. Det kan exempelvis bli fullt genomförbart för bedragaren att teckna ett lån i offrets namn. Har offret en god kreditvärdighet kan det handla om ganska rejäla summor. Bedragren för vanligtvis över pengarna till flertalet olika konton, i många led och genom så kallade målvakter. Det är inte alls säkert att polisen framgångsrikt kan klara upp brottet.

Och den som drabbas av en sådan långtgående kapning bör ha en bra försäkring för att inte riskera att bli skuldsatt under mycket lång tid. Vanligtvis erbjuder försäkringsbolagen specifika försäkringar mot just ID-kapning.

Hur lyckas bedragren komma över personlig information då? Som tidigare nämndes så är en vidöppen dörr på webben en stor resurs för ID-kaparen. Men det finns även mer klassiska tillvägagångssätt för ID-kaparen. Att exempelvis vittja brevlådor brukar kunna bidra till tämligen bra resultat.

En del bedragare lyckas dessutom göra en omställning av offrets adress, vilket innebär att bedragaren i lugn och ro kan gå igenom offrets post i jakt på användbar information. Inte sällan tar det åtskilliga dagar innan offret faktiskt upptäckt att det skett en adressändring. Det vore ju nämligen inte osannolikt om det inte skulle dyka upp någon post på några dagar.

Det finns en mycket informativ bok i ämnet som heter ”Hur man skyddar sig mot ID-kapning”. Det är en kostnadsfri e-bok som finns åtkomlig genom de flesta bibliotekens e-tjänster. Boken är fullspäckad med olika tänkbara scenarier som man kan råka ut för. Men framför allt innehåller boken upplysningar om sådant man bör tänka på för att förhindra att bli utsatt för ID-kapning.

Boken är så pass angelägen att samtliga bör läsa den. Framför allt för att vidga medvetenheten kring ID-kapning och att insikten av att vara vaksam kan spridas vidare till andra människor. Det är viktigt för att på sikt förhöja tryggheten i samhället.