Plastflaskor finns överallt

Plastflaskor är idag totalt färdigt i majoritet bland flaskorna i vårt by, men så har det inte alltid sett ut. Definitionen av en butelj är en balanserad burk vars hals är smalare än dess anatomi, högst upp finns ett gap som alltemellanåt kan förslutas. I komparering kan man ställa en ask vars öppning kommer direkt från kroppen. De första flaskorna har daterats till förhistorisk tid, man har hittat keramikflaskor i Kina samt glasflaskor på Rhodos samt på Cypern. Dessa var mestadels av liten storlek samt rymde med största probabilitet saker som parfym alternativt finare oljor.

Glasflaskor har existerat som en axiom i våra samhällen sedan många hundra år tillbaka. Vinproduktionen fick sig ett bastant höjning när man började deponera vinet i glasbuteljer alldenstund den då abrupt kunde lagras under längre tid. Än idag använder man glasflaskor för rödtjut och alkohol, men också för många andra produkter som anses vara av en aning finare art. Saluför man sin dryck eller annan vara i glasflaska så kan man i bestämmelse per automatik placera högre pris på grund av lyxfaktorn. Exempel på vätskor som ofta säljs i glasflaskor: saft, rödtjut, bira, parfym.

På mitten av 1900-talet slog plastflaskor igenom, man hade då tagit fram en verkningsfull plastsort som lämpade sig som förvaringskärl för vätskor, före dess användes i stort sett blott glasflaskor och metallcontainers. Plastflaskor håller idag allt från giftiga substanser samt alkoholer, till läsk, lemonad samt kosmetik. Andra plastcontainers är också vanliga – dunkar, hinkar samt burkar av olika art.

Det finns en större efterfrågan på plastflaskor än man kan tänka sig, men om man kikar runt en aning inne i ett varuhus så tittar på man snart hur mycket plastflaskor som faktiskt finns ute i handeln. Det mesta som säljs och som behöver hållas i täppt ett klimat hålls i plastflaskor.

Plastflaskornas fördelar gentemot glasflaskornas är ganska bevisande – särskilt inom massproduktion. Bara det att de väger en bråkdel och därjämte är mycket mer hållbara än glasflaskor gör att de vinner. Dessvärre är de inte på långa vägar lika attraktiva att beskåda på. Utseendet är plastflaskornas största avigsida.

Idag är många av de plastflaskor som tillverkas så kallade PET-flaskor. PET står för polyetylentereftalat vilket är de kemiska ingredienserna i plastsammansättningen. PET flaskor är bland övrigt ett mer miljövänligt val mot fordom flaskor samt återvinns till stor del här i Sverige, på många ställen utrikes är det dock dessvärre lite mindre bra med den saken. Pantsystemet som finns i Sverige, där man får tillbaka pengar igenom att lämna in sina plastflaskor till återvinning, är ett mycket effektivt fason att se till att plasten kommer till rätt ort.

Ett annat fason att återvinna plastflaskor är att själv återanvända dem i hemmet, särskilt om ens förbrukning inte är så enorm. Dricker man mycket dricka, t ex, så kan det vara värt att fundera över att investera i en egen läskmaskin, partiell för att slippa så hög plastflaskkonsumtion. Med en egen läskmaskin återanvänder man sina plastflaskor hundratals gånger.

Plastflaskor brukar formas igenom formblåsning vilket gör att man till sin alster kan ta fram en unik flaskform som sedan identifieras med flaskan, ett föredöme här är såklart Coca-Cola-flaskan som känns åter på sin design över hela världen.