Plastflaskor finns överallt

Plastflaskor är idag totalt färdigt i majoritet bland flaskorna i vårt samhälle, men så har det inte alltid sett ut. Definitionen av en flaska är en stabil behållare vars hals är smalare än dess kropp, längst upp finns ett hål som alltemellanåt kan förslutas. I komparering kan man placera en burk vars gap kommer direkt från kroppen. De första flaskorna har daterats till urgammal tid, man har hittat keramikflaskor i Kina samt glasflaskor på Rhodos samt på Cypern. Dessa var mestadels av liten storlek samt rymde med största sannolikhet don som parfym alternativt finare oljor.

Glasflaskor har funnits som en självklarhet i våra samhällen sedan många hundra år tillbaka. Vinproduktionen fick sig ett rejält uppsving när man började deponera vinet i glasbuteljer alldenstund den då plötsligt kunde lagras under längre tid. Än idag använder man glasflaskor för rödtjut samt sprit, men oxå för många andra produkter som anses vara av lite finare sort. Saluför man sin dryck alternativt annan vara i glasflaska så kan man i regel per automatik sätta högre belöning på grund av lyxfaktorn. Föredöme på vätskor som ofta säljs i glasflaskor: lemonad, rödtjut, öl, parfym.

På centrum av 1900-talet slog plastflaskan igenom, man hade då tagit fram en verkningsfull plastsort som lämpade sig som förvaringskärl för vätskor, före dess användes i stort sett blott glasflaskor och metallcontainers. Plastflaskor håller idag allt från giftiga substanser och alkoholer, till läsk, saft och kosmetik. Andra plastcontainers är oxå vanliga – dunkar, hinkar samt burkar av olika art.

Det finns en större efterfrågan på plastflaskor än man kan filosofera sig, men om man kikar runt lite inne i ett varuhus så ser man inom kort hur mycket plastflaskor som faktiskt finns ute i handeln. Det mesta som säljs samt som behöver hållas i täppt miljö hålls i plastflaskor.

Plastflaskornas fördelar emot glasflaskornas är ganska övertygande – särskilt inom massproduktion. Bara det att de väger en bråkdel och därjämte är mycket mer hållbara än glasflaskor gör att de vinner. Tyvärr är de inte på långa vägar lika attraktiva att titta på. Utseendet är plastflaskornas största nackdel.

Idag är många av de plastflaskor som tillverkas så kallade PET-flaskor. PET står för polyetylentereftalat vilket är de kemiska ingredienserna i plastsammansättningen. PET flaskor är bland övrigt ett mer miljövänligt val mot fordom flaskor och återvinns till stor del här i Sverige, på många ställen utrikes är det dock dessvärre en aning sämre med den saken. Pantsystemet som finns i Sverige, där man får tillbaka pengar genom att lämna in sina plastflaskor till återvinning, är ett mycket effektivt sätt att se till att plasten kommer till rätt ort.

Ett annat sätt att återvinna plastflaskor är att själv återanvända dem i hemmet, särskilt om ens förbrukning inte är så enorm. Dricker man mycket läsk, t ex, så kan det vara värt att begrunda över att investera i en egen läskmaskin, delvis för att undfly så hög plastflaskkonsumtion. Med en egen läskmaskin återanvänder man sina plastflaskor hundratals gånger.

Plastflaskor brukar formas igenom formblåsning vilket gör att man till sin produkt kan ta fram en exklusiv flaskform som sedan identifieras med flaskan, ett exempel här är ja Coca-Cola-flaskan som känns igen på sin form över hela världen.