Nuretanolja – verkningsfull för golv

Användning av Nuretanolja är lämplig för både in – och utvändig målning. Det är exempelvis bra att använda oljan på grund som är dåligt bundet eller så kan det användas som halvoljning innan ytterligare målning.

Ibland talar man om dammbindning av golv. Men vad innebär det egentligen och kan Nuretanolja vara till nytta? Dammbindning utförs framförallt på betonggolv och inte sällan behandlas golv i exempelvis garaget eller i källaren. Och Nuretanolja funkar alldeles fantastiskt för uppgiften.

Kort och gott så handlar dammbindning om att binda damm eller hindra golv från att ge ifrån sig damm. Det kan finnas olika anledningar till dammbindning men den främsta anledningen är att helt enkelt minska damm för att överlag erhålla fräscha golv och utrymmen. Ett övrigt skäl som hänger samman med dammreducering är att underlätta för allergiker.

Att dammbinda golven är extra viktigt i mer offentliga utrymmen som till exempel i skolor där det kan förekomma elever med allergi.

På marknaden finns det en hel uppsjö av olika produkter som är avsedda för dammbindning av betong. Och en produkt som verkligen rekommenderas starkt är just Murtex Nuretanolja som har en god alkalibeständighet och även en utmärkt penetrationsförmåga på betongytor. Uretanalkyd är det medel i Nuretanoljan som binder.

En bra olja för dammbindning bör ha bra beständighet och präglas av bra reptålighet och inte få golvet att gulna med tiden.

Ytan som behandlas måste vara fräsch samt fri från damm. Tänk på att avlägsna eventuell betonghud innan behandling sker. Nuretanoljan måste förtunnas 1:1 med lacknafta innan dammbindningen ska genomföras.

Bortsett från att Nuretanoljan är bra för att binda damm så bidrar också oljan med en blänkande och skinande yta. Färgen ska bli grå och glänsande när tillräckligt många lager lagts. Det rekommenderas att första varvet läggs tillsammans med blandningen av lacknafta. Andra varvet bör helst läggas med 100 % olja. Ibland kan det vara idé att lägga ännu fler lager, men det måste bedömas i varje enskilt fall.

Den som använder sig av Nuretanolja ska helst arbeta i utrymmen som är ventilerade. Skulle ventilationen vara bristfällig så är det ändå möjligt att jobba i utrymmet men då måste skyddsutrustning i form av andningsskydd tillämpas. Burkar av Nuretanolja måste förslutas väl. Och före rengöring måste färg från verktygen avlägsnas. Genast efter målning ska använda arbetsredskap rengöras.

Miljön är självklart relevant att tänka på. Tvättvätska eller flytande färgrester får inte hällas ut i avloppet utan måste lämnas till närmaste miljöstation. Tomma förpackningar måste lämnas till återvinningen.

Det är inte alldeles lätt att bedöma hur mycket Nuretanolja som kan tänkas gå åt. Det är alltid beroende på underlag. Men vanligtvis går det åt drygt 8-10 m²/liter. Läs mer här.

Ett bra tips för ultimata resultat är att låta alldeles nya golv få vara ifred några månader innan behandling. Det beror på att de ska ges möjlighet att andas ut ordentligt. Vad gäller äldre golv så bör de helst slipas eller syras innan de behandlas. Om golven inte skulle slipas alternativt syras så finns det en omfattande risk att golvet inte suger in oljan på ett tillräckligt effektivt sätt.