Natriumkarbonat, din superkraft när du ska städa hemmet.

Om du vill undvika farliga kemiska preparat så är natriumkarbonat valet för dig. Målasoda och tvättsoda är olika typer av SODA som du kan ha vid städning.

Natriumkarbonat är starkt för att vara ett naturligt rengöringsmedel. Du behöver ändå skydda dig när du använder det.

Bör man kännas sig trygg med natriumkarbonat?

Ja, enligt Livsmedelsverket får du använda dig av natriumkarbonat utan någon särskilt mängdbegränsning för livsmedel. Natriumsalter av kolsyra går också under namnet SODA och bland dessa finner vi utöver natriumkarbonat, natriumseskvikarbonat och natriumvätekarbonat.

Natriumvätekarbonat används i matlagning liksom till städning i form av bakpulver. Men om det ska vara kraftfullt är det natriumkarbonat som gäller och du kan köpa färdiga produkter som är säkra att använda för detta syfte.

hushållssoda

Det är tryggt och säkert att göra rent med målarsoda och hushållssoda.

Dock kan natriumkarbonat vara väldigt irriterande, något som är bra att veta. Om man får det i munnen så kan det orsaka sveda. Det här är inte bakpulver utan ett mycket kraftfullare medel som ingår i produkter som hushållssoda och målarsoda.

För att göra rent en yta inför målande eller tapetsering så använder man målasoda. Vid förberedelse för att behandla ett golv använder man målasoda även för det. Viktigt att tänka på är att man låter ytorna torka efter behandling med SODA.

Tvättsoda i form av natriumkarbonat är perfekt om man behöver mer kraft vid tvättning.

Det kan kännas magiskt att använda tvättsoda då det är alkaliskt. Varken fettfläska eller vax kan stå emot dess styrka. Om du har något som innehåller natriumkarbonat kan du även få bort stearinfläckar. Ren natriumkarbonat är dock svårt att få tag på det är utblandat med annat i produkter.

För tyngre rengöring så använder du tvättsoda då det är skapat för just det. Men tänk på att det kan vara frätande. Handskar skyddar mot frätskador så det är viktigt att ha på sig.

Var kan dessa natriumkarbonatprodukter köpas?

Det finns målarsoda där du kan köpa tvättsoda och tvärtom. Man kan köpa dessa produkter i specifika butiker för måleri men också i välsorterade sortiment för hushållsprodukter. Natriumkarbonat kan vara billigare online.

Se dock till att följa instruktionerna, Natriumkarbonat pris Det kan vara klokt att köpa svenska produkter med information på svenska så att du är säker på att du förstår hur du gör rent på ett säkert sätt.