Natriumkarbonat – bra för rengöring

Ett av världens viktigaste och mest använda substans i världen är natriumkarbonat vars kemiska formel är Na2CO3. Natriumkarbonat släpper ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Substansen är harmlös vid kontakt med huden, men kan orsaka retning i ögonen. I låga koncentrationer är det heller inte giftigt att äta natriumkarbonat.

Natriumkarbonat kännetecknas som ett tämligen grovt fördelat vitt pulver. Det används i pulverform för tillverkning och räknas som ett starkt alkali. Det används ideligen i glastillverkning, för kemisk bearbetning och i tvåltillverkning.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men det kan dessutom tillverkas. Det finns stora fyndigheter i exempelvis USA, Botswana, Kina, Mexiko, Indien, Sydafrika och Turkiet. Vid tillverkning av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Natriumkarbonat passar utmärkt för rengöring av tyngre smuts. Dock är det något frätande så det rekommenderas att nyttja handskar och skyddsglasögon. I vanligt tal brukar natriumkarbonat också kallas tvättsoda som ibland kan finnas att inhandla i dagligvaruhandeln.

Annars finns det ofta i färgaffärer och kan då även kallas målarsoda. Vid sökning på nätet efter t.ex. natriumkarbonat densitet
hamnar man oftast på hembryggning.se som har ett jättesortiment natriumkarbonat. Natriumkarbonat neutraliserar många fläckar och lukt, och är ett ämne som själv inte är illaluktande.

Det finns även goda förutsättningar att få rent silver med hjälp av natriumkarbonat. Innan man påbörjar processen bör man tänka på att rengöra silvret noggrant. Det får inte finnas någon smuts eller fett kvar. Man placerar en bit aluminiumfolie i en glasskål och häller på kokanade vatten tillsammans med natriumkarbonat.

Det silver som sedan ska rengöras doppas ner i skålen så att det kommer i omedelbar kontakt med foliet. Det börjar bubbla omedelbart men det slutar efter ett tag. Det brukar oftast ta några minuter. Beläggningarna på silvret ska nu ha avlägsnats. Ta därnäst upp silvret och skölj av det med kallt vatten och torka och gnid med en trasa.

Processen är verkningsfull på så sätt att silvret inte slits på samma vis om putsmedel hade använts. Det beror på att silvrets beläggning som utgörs av silversulfider omvandlas till metalliskt silver samt svavelväte. Det blir med andra ord till gas. Se följaktligen till att lufta ordentligt om det är hårt oxiderat silver som ska behandlas.

En varning ska dock utfärdas för att behandla nysilver ihop med natriumkarbonat. Försilvring som eventuellt riskerar att vara genombruten genererar då mörka fläckar.