Motiven bakom ID-kapning

En bedragare kan ha många skilda motiv till att stjäla någon annans identitet. Stundvis stjäls identiteter slumpartat, medan de andra gånger kapas efter noggranna kontroller om vad personen bakom identiteten har för tillgångar.

I boken förekommer en mer komplett och bra checklista. ID-kapningsboken finns tillgänglig att låna som e-bok i biblioteken samt kan införskaffas på allt-fraktfritt.se. Klicka på boken för mer information.
Mer data här

ID-kapning baserad på utseende

När ID-kaparen vill använda din identitet för att framställa “äkta” pass, körkort eller andra ID-handlingar, eller för att ägna sig åt människosmuggling, så grundar sig urvalet av offer till stor del på utseende. Ifall ditt yttre stämmer överens med utseendet på den person som denna legitimation ska skapas åt så räcker det som skäl för dem att välja dig som offer för ID-kapning. Folk som utsätts för människosmuggling, så kallad human trafficking behöver “äkta” handlingar under falska/stulna identiteter. Detta gäller dessutom för många olagliga migranter.

ID-kapning för falsk identifikation vid brott

När någon som man inte känner till, använder sig av ens identitet för att identifiera sig i annorlunda situationer kan man enormt lätt råka oerhört illa ut. Brottshandlingar som begås kopplas till offret för ID-kapningen och bevisningen är vanligtvis knepig att motsäga.

Med en stulen identitet kan man även vittna falskt vid rättegångar, lämna falska intyg och i flera skilda känsliga sammanhang utge sig för att vara den individ vars identitet man stulit – som t ex vid uthämtning av försändelser alternativt för att komma åt personens barn.

ID-kapning för stöld

ID-kapning för stöld är möjligtvis det vanligaste motivet för ID-kapning, personen som stjäl din identitet vill stjäla dina tillgångar på en lång rad skilda kreativa vis. Det kan handla om kapning av ditt bankkonto, låntagning i ditt namn, beställning av varor i ditt namn osv. Här brukar ID-kaparna rikta in sig på folk som de på förhand vet eller misstänker har tillräckligt med finansiella tillgångar för att brottet ska löna sig. Dessa uppgifter hittar man enkelt via publika sajter som t ex ratsit.se, men även genom vittjning av post.

Ett annat sätt att stjäla pengar med hjälp av en kapad identitet är genom att kränga saker som inte existerar i den stulna identitetens namn. Personer med gamla, inaktiva konton på säljforum såsom eBay alternativt Tradera kan bli kapade och därefter är det fritt fram för ID-kaparen att “sälja varor” via kontot, med hjälp av dess meriter. När de beställda varorna uteblir, vilket sällan uppdagas förrän någon vecka/några veckor efter att den intet ont anande köparen genomfört betalningen till ID-kaparens bankkonto, så har ID-kaparen redan hunnit ta emot åtskilliga betalningar från olika köpare, samt täcka över sina spår. Offren i en sådan härva är både den som får sin identitet stulen samt oskyldigt anklagas för brottet, och allihopa de konsumenter som handlar varor i god tro och får sina pengar stulna.

ID-kapning för hämnd

Stundtals händer det att hämningslystna personer stjäl identiteter därför att ge personen bakom identiteten dålig uppmärksamhet. Ett typiskt fall är när en man en gång hämtade bilder från sin ex-flickväns Facebookkonto för att därefter återanvända dessa i ett sammanhang på internet där hon erbjöds för prostitution.

ID-kapning “för skojs skull”

Vissa brottslingar agerar med motivet att det är “spännande”, “roligt” och ger en ibland beroendeframkallande adrenalinrush. Att stjäla identiteter är ett tämligen säkert brott (sett till hur många som faktiskt fälls) som ger omgående tillfredsställelse.