Med kalciumklorid kan du avfukta och smaksätta med salt

Detta salt erbjuder fler positiva fördelar och effekter. En av dessa är den avfuktande effekten som man kan ha ett stort behov av i förråd såväl som i båtar som ska ligga på land under vintern. Det finns färdiga torrbollar att köpa eller du kanske väljer att göra en själv, då fyller du en tom boll med kalciumklorid eller tar en hink och använder ett durkslag.

mitt

Prova att tillverka en egen torrboll och du äger en effektiv avfuktning med kalciumklorid.

När du ska tillverka eller köpa en torrboll till båten eller källaren är det givetvis viktigt att du använder rätt salt. Somliga tror att vanligt vägsalt går att använda, men det gör det inte. Om man provar med vanlig natriumklorid blir det inte en bra torrboll.

Vill man ha en effektiv avfuktning är det kalciumklorid eller alternativt magnesiumklorid som gäller. Det här köper man ju i lite större förpackningar så då är ett bra pris avgörande. När det är sådana här mängder av saltet som behövs kan det vara svårt att hitta i din lokala butik.

Du fixar själv lätt en torrboll. Ta bara ett stycke tyg lite större än att det rymmer cirka 10kg salt, gör en boll och knyt ihop med snöre och häng upp den. Det samlas fukt i bollen, så placera en hink under som samlar in droppet. Man kan också lägga ett durkslag mot hinken och placera saltet däri.

En del tycker att det är bäst att skapa många torrbollar som placeras på olika platser i utrymmet som ska fuktas av. Detta kan säkert betyda att torkningen blir mer effektiv men är en avvägning av dina kostnader.

Detta angående torkning, men kalciumklorid kan även nyttjas som smaksättare.

Om kalciumklorid används tillsammans med livsmedel måste detta salt absolut vara av livsmedelskvalitet.

Se då till att saltet har beteckningen e509. Detta salt är ett av de saltaste salt som existerar och det har lite olika användningsormåden. Som bryggsalt används det vid ölbryggning.

Det ger då en saltare smak samtidigt som balansen hos ölet påverkas av kalciumet och ger en stabilare smakupplevelse. Det här är något som man drar nytta av på bryggerier men också något som en privatperson kan använda för att göra egen öl som smakar bättre.

En bra idé kan vara att kolla online på nätet när man ska köpa kalciumklorid till sin torrbollstillverkning, ölbryggning eller livsmedelshantering. Online hittar man saltet till bästa priserna och med bra kvalitet.

Saltet kan du hitta online på sajter som hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se eller kanske på Tradera.