Har du koll på vilka födoämnen som är tillåtna och inte enligt Atkinsmetoden?

Atkinsmetoden är en hård diet som kräver mycket disciplin och motivation. Så klart finns det födoämnen som bör undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att reducera kolhydraterna, och speciellt dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett kraftigt reducerat intag av socker och dessutom fiberfattiga produkter som innehåller mycket vitt mjöl.

Drygt 50-75% av kroppens energibehov ska komma från protein och fett och det återstående energibehovet från intag av kolhydrater.

En klar fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en utökad medvetenhet hos både konsumenter samt producenter. Klicklänk till mer info I mataffärerna finns således mer grovt bröd att finna, och sockerhalten i till exempel yoghurt och i juicer har blivit mindre. Födoämnen som innehåller mycket fibrer såsom grönsaker, frukt, linser, bönor och spannmål är visserligen bra i begränsade mängder men ska reduceras enligt Atkinsdieten. Det är betydelsefullt att hålla koll dessa födoämnens olika GI-värden.

Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. Därför är det fördelaktigt att inta ändamålsenligt protein som i huvudsak finns i vilt kött, avokado och fisk.