Erytritol

Erytritol

I druvor, päron, meloner och övriga bär och frukter finns det naturliga kolhydratämnet erytritol. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater såsom stärkelse eller socker, därför att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras sålunda outnyttjat genom urinen. Det är via jäsning av druvor som erytritol framställs. När man tillsätter bakterier åt druvsockret så sker omvandling och det blir erytritol, enligt en total okonstlad procedur.

Ämnet är bra lämpat till den som önskar inta en lågkolhydratkost och undslippa onödiga kolhydrater. Erytritol skadar inte tänderna och fungerar även som en antioxiant. Ämnet innehåller inga kalorier medans typiskt socker innehåller 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol som har kemisk uppbyggnad som liknar både socker och alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan och USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol har likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att leda till upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskfull verkan och den påminner en del om samma kylande verkan som xylitol och mentol har.

Erytritol är särskilt lämpat för diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen opåverkad.

Kroppen bearbetar erytritol på annat sätt än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut intakt. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir bara delvis absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare till tjocktarmen där de bryts ned av bakterier som bildar gaser samt fettsyror. Det resulterar i vad man i normalt tal kallar för lös mage.

En egenartad omständighet kring erytritol är att ämnet ej får förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen typ av sockeralkohol får förekomma i dryck med tanke på att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är utökad. Tyvärr faller erytritol inom samma lagstiftning.

Om man följer rådande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter framställande, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns olika varumärken som består av erytritol Klicka här. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som innehåller 500 gram. För den som tycker om bakning är strösöt utmärkt. Samtliga godsaker som man tycker om att stoppa i sig kan helt plötsligt bli nyttigare fast med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma samt dosering.