Cinnamomum loureiroi kanel I kaffet ger viktminskning under vissa omständigheter

Ketos sätter fart på fettförbränningen

Ketos är ett ord som för blott några år sedan knappt var känt i allmänna kretsar, men idag är det ett ord på allas läppar. Ketos är ett kroppsligt läge som en enorm del av svenskarna idag strävar efter att hamna i genom att ändra om sin mat till LCHF – Low Carb High Fat (lite kolhydrater mycket fett) . Andra dieter är Atkins och Skaldemans diet.

Vad är då ketos?

Ketos är när kroppen är i fettförbränningsläge i stället för kolhydratförbränningsläge.

Ketos verkar i kroppen när ketoner blir den energigivande substansen istället för glukos, som är det vanliga. För att detta skall kunna ske måste i stort sett alla kolhydrater (mjöl, socker, bröd, gryn, pasta) uteslutas ur kosten och sedan måste glukoslagret i musklerna tömmas. När kroppen blir utsvulten på glukos så går den över till att alstra ketoner, samt denna arbetsgång kräver mycket mer energi, dessutom är ketonerna mycket fördelaktiga för fettförbränningen. I ketos är fettförbränningen beständig förhöjd oavsett om man tränar eller sitter helt stilla. Håller man på att banta så behöver man inte motionera för att gå ner i vikt och inte syssla med svält (kaloribantning) som även minskar muskelmassan.

Kanel är mer än «okej» vid en lågkolhydratsdiet

Länge har man rekommenderats att piffa upp maten med kanel om man vill avstyra kolhydrater. Att kanel är «ok» under en lågkolhydratsdiet har nämligen varit känt sedan länge, men att kanelen i sig är direkt fördelaktig för att hamna i ketos är inte lika känt.

Saigon Kanel ökar insulinkänsligheten 29% vilket innebära att kroppen producerar mindre insulin, samt ju mindre insulin – desto bättre!

Annorlunda kanelsorter funkar självklart olika bra, men bara en kanelsort fungerar riktigt bra – Saigonkanel . Den bästa kanelen för ketos är Vietnamesisk kanel (Saigonkanel) Cinnamomum loureiroi.
Hur kan man använda kanelen?

Kanel har ganska besynnerlig smak och det är kanske inte så roligt att förtära kanelsmakande mat dagarna i ända. Realitet är att det är ganska liten mängd kanel som skall till för att ge proportionerligt enorm effekt på ketosen. I kaffet alternativt teet är det enormt bra med några stänk kanel, mindre än ett halvt gram är ganska passande dosering. På detta sätt får man en riktigt bra start på dagen samt fettförbränningsprocessen kickas igång ordentligt.

Kanel på grekisk yoghurt, på LCHF-gröt eller i LCHF-musli, i en mustig köttgryta samt i allehanda bakelse (på lågkolhydratsvis ja!) är också otroligt mumsigt. Man kan göra egen kanelglass, det är mycket godare än man kan tro, samt vill man piffa till den lite tillägg så kan man ha i ingefära oxå, eller en aning apelsinessens. Fantasin är som vanligt nyckeln till framgång.

Det enklaste är lite Saigonkanel i kaffet – det är gott.

Kanel stöder även vid vanliga dieter

Det är inte blott strikta lågkolhydratare som kan dra fördelar ur ett jämnt intag av kanel, realitet är att den som äter kolhydrater får stabilare blodsocker om den jämsides intar kanel. Så, lågkolhydratare uppnår bättre ketos med hjälp av kanel och kolhydratsätare blir inte riktigt lika våldsamt drabbade av kolhydraterna om de balanserar dem med kanel. En fantastisk krydda är vad den är – och fantastiskt aptitlig!

Extrem konsumtion av kanel kan vara farligt

Man skall äta toppen fyra gram kanel per dag eftersom kanel innehåller ämnet kumarin som i stora doser samt efter långvarigt intag kan påverka levern negativt. Det skall emellertid ganska mycket till för att man skall förmå få i sig mer än fyra gram kanel per dag under en längre tid.