Byt ut sockret till erytritol

Det naturliga kolhydratämnet erytritol finns i bland annat druvor, päron samt meloner. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater såsom stärkelse eller socker, därför att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras följaktligen outnyttjat genom urinen. Det är via jäsning av druvor som erytritol framställs. När man tillsätter bakterier åt druvsockret så sker omvandling och det blir erytritol, enligt en alldeles naturlig procedur.

Erytritol är väl lämpat åt den som önskar äta en lågkolhydratkost och undgå onödiga kolhydrater. Erytritol skadar inte tänderna och fungerar även som en antioxiant. Ämnet innehåller inga kalorier medan vanligt socker består av 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol med kemisk struktur som liknar både socker och alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Även om ämnet funnits i Japan samt USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol har likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket brukar ge upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskfull verkan och den påminner en del om liknande kylande verkan som xylitol och mentol har.

Erytritol är särskilt lämpat åt diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen opåverkad.

Kroppen bearbetar erytritol på annat sätt än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin omfattning upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut intakt. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir enbart delvis absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare till tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser samt fettsyror. Det resulterar i vad man i normalt tal kallar för lös mage. Klicka här för ytterligare information.

En konstig omständighet kring erytritol är att ämnet ej tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen typ av sockeralkohol tillåts förekomma i dryck med tanke på att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är ökad. Tyvärr faller erytritol inom samma lagstiftning.

Om man följer rådande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter produktion, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns olika varumärken som består av erytritol. Via Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som består av 500 gram. För den som tycker om bakning är strösöt perfekt. Alla godsaker som man gillar att stoppa i sig kan helt plötsligt bli nyttigare men med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker och ersätter det vad gäller både sötma samt dosering.