Sockerfri liköressens som har smak av Cocorum

Det har blivit dags för en världsnyhet i form av en sockerfri liköressens som har smak av Cocorum från Gert Strand ABs utbud.

Det är en essens som består av smak från både kokos samt rom. Kokos är en smak som bidrar med en exotisk smakupplevelse enligt många, och en traditionell likör som har smak från kokos samt rom är Malibu som har sitt ursprung från västindiska Barbados. När Malibu introducerades var den tänkt som ett enklare val för bartendrar som ville servera något i stil med Pina Colada. Malibu blev raskt en populär likör och blev en given beståndsdel i ett enormt antal exotiska drinkrecept.

Vad skiljer Gert Strands liköressens från traditionell Malibu? Istället för att nyttja riktigt socker i essensen så är den framtagen av sukralos som är ett sockerfritt alternativ men ändå 600 ggr sötare. Det är ett konstgjort sötningsmedel som i stort sett är fritt från kalorier.

Sukralos framställdes först 1976 och har blivit stegvis godkänt för användning runt om i världen. Men det var inte förrän 1994 som sukralos blev godkänt för användning inom EU-länderna. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Varför sockerfri liköressens? Sukralos är ett betydligt bättre val åt diabetiker. Det beror på att det utsöndras fartfyllt i kroppen utan att brytas ned. Det medför att kroppens sockernivå hålls på en jämn nivå eftersom ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att substansen är vattenlöslig vilket medför att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Vad blandar man lämpligtvis essensen med? Det rekommenderas att blanda den ihop med brännvin som saknar kryddning och som äger en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Likör brukar dock ha en alkoholhalt på mellan 15-25 %. Det går utmärkt att blanda essensen med vodka om man är ute efter en starkare likör.

Essensen hälls i en större flaska som rymmer 750 ml. Vidare häller man i tre fjärdedelar ihop med sprit och skakar om ingående. När flaskan skakats häller man i den återstående mängden sprit och skakar om till dess alltsammans har blandats ordentligt. När man har blandat klart en flaska är det angeläget att smaken av brännvinet och essensen förenas på bästa vis. Därför ska blandning stå och vila några dagar så att smakerna verkligen sätter sig.

Det kommer bestämt leda till i en oerhört smakrik och god likör. Antingen dricker man den färdigblandade likören som den är med eller utan lite is, alternativt så använder man den till att mixa drinkar. Vill man först testa smaken av CocoRum och inte blanda en hel flaska så är det passande att blanda 1/10-dels flaska, vilket är 2 ml essens som ger 75 ml likör.

Den som än inte upptäckt hur smidigt och enkelt det är med den här typen av hembryggning har något att se fram emot. Flera fascineras över hur snabb processen är. Därtill skiljer sig denna sockerfria liköressens med CocoRum-smak inte från vanliga sockerbaserade likörer. Den gör ingen skillnad alls i sötma.