Mixa egen smaklig sockerfri likör med smak från Triple Sec

Triple Sec är en likör som är ofärgad och näst intill vattenklar med frisk samt fruktig smak av apelsin och citrus. Typiskt för Triple Sec är att den har en tämligen hög alkoholhalt i jämförelse med många andra likörer. Triple Sec har en påfallande doft av sin sötma och syrlighet med en dominant nyans av citrusskal. Smaken används ofta i olika drinkar, men kan då och då ersättas av Cointreau.

Triple Sec finns dessutom som sockerfri liköressens i Gert Strand ABs utbud. För flera är det otänkbart med sockerfri likör därför att sötman i likör är så märkbar och karaktäristisk. Men att sockerfri likör skulle sakna sötma är en felaktig uppfattning.

Istället för socker använder sig Gert Strand AB av sukralos i sin essens. Varför? Det finns ett par goda skäl. Det ena är att sukralos är fritt från kalorier vilket självklart är fördelaktigt för de som tänker på figuren. Den sockerfria liköressensen passar även utmärkt för diabetiker, vilket har varit en av baktankarna med produkten. Det är nämligen så att sukralos är ett förträffligt sockersubstitut åt diabetiker.

Tvärtom från socker så utsöndras sukralos raskt i kroppen utan att brytas ner. Sockernivån i kroppen hålls således på en jämn nivå när kroppen inte ges någon energitillförsel. Ytterligare en styrka är att sukralos är vattenlöslig vilket får konsekvensen att ämnet ej lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Sukralos är ett syntetiskt ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Ämnet framställdes för första gången 1976 och har kommit att användas gradvis i tempo med att ämnet blivit godkänt som sötningsmedel. Det var först 1994 som sukralos blev godkänt i Europa. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Att mixa sin egen likör är både smidigt, simpelt och går fort. Flera som provat denna metod går sällan tillbaka till att köpa färdiga likörer. Därjämte är sockerfri liköressens med smak av Triple Sec minst lika söt i smaken som vanliga likörer.

Det otvivelaktigt bästa är att blanda essensen med okryddat brännvin som har en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Vad gäller Triple Sec så kan man med fördel välja brännvin med en alkoholhalt betydligt högre än 15 %. Genom att inte blanda essensen med kryddat brännvin slipper man riskera obehagliga överraskningar. Därmed inte sagt att det går att finna fullständigt fantastiska smakkombinationer, men det resulterar ju inte i traditionell Triple Sec – likör. För övrigt går det utmärkt att blanda essensen ihop med vodka ifall man är ute efter en starkare likör.

När man blandar sin Triple Sec- likör så behöver man först och främst en innehållslös flaska som rymmer 750 ml. Däri häller man sin sockerfria essens för att sedan blanda i tre fjärdedelar med sprit. Flaskan ska därefter skakas redigt. Fortsättningsvis häller man i den resterande mängden av spriten och skakar flaskan ännu en gång. När man har en färdigblandad flaska likör är det viktigt att låta smakerna förenas på bästa vis. För den skull ska flaskan få stå några dagar så att likören blir så god samt smakrik som möjligt. En färdigblandad likör kan drickas som den är eller blandas i drinkar.

Vill man prova smaken utan att mixa en hel flaska går det utmärkt att i en första omgång mixa en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.