Saigonkanel och dess effekter på träning

Vad är Saigonkanel?

Saigonkanel är en sorts kanel som växer i Vietnam. Denna kanel, som fått sitt namn efter Vietnams största stad i södra delen av landet växer trots allt någorlunda långt från Saigon (som idag heter Ho Chi Minh City), utan snarare i höglandet i Vietnams centrala delar.

Vad skiljer Saigonkanel från övrig kanel?

Kanel är inte så enkelt som man tror, det finns flera skilda sorter av kanel och det som faktiskt är den äkta kanelen «Ceylonkanel», är inte den vi nyttjar för dagligt bruk. Ceylonkanel har mildare smak och mindre hälsofrämjande egenskaper.

Kassiakanel är det som vi i folkmun kallar «vanlig kanel», det är den aromatiska kanel vi i regel hittar i våra butiker. Kassiakanel är starkare än Ceylonkanel, både i smak och i doft, samt ur hälsosynpunkt.

Saigonkanel är en nära släkting till Kassiakanelen, men är ännu mer omfångsrik än sin kusin. Saigonkanel består av 1-5% essentiell olja och denna olja har upp till 25 % kanelaldehyd i sig, vilken är den verksamma agenten som har så enastående effekter gällande vår hälsa.

Saigonkanel och blodsocker

Att kanel reducerar blodsockret är en av dess mest omtalade egenskaper – och Saigonkanel åstadkommer detta mest av alla kanelsorter. Personer med diabetes gagnas av ett dagligt intag av kanel och ligger man i riskzonen för att utveckla diabetes har man allt att vinna på att tillägga denna krydda i sin dagliga föda.

Vad kanelen åstadkommer är att den hämmar utsöndringen av insulin, vilket är det hormon som innebär att vi lagrar fett istället för att bränna energin. Ju mer man rör på sig, desto mer ökar fettförbränningen – det vet vi ju alla idag – och detta beror just på att träning höjer insulinkänsligheten.

Saigonkanel och muskeluppbyggnad

När man tränar för att bygga upp musklerna så vill man ju helst att energin man får i sig ska lagras – inte i fettvävnaden såklart, men i musklerna. Insulin är anabolt och det finns mindre begåvade personer som sprutar i sig insulin just därför att främja sin muskeltillväxt. bantning för ungdom
På lång sikt är detta förödande för hälsan, men på kort sikt kan det ge mer uppumpad muskulatur.

Saigonkanel höjer fettförbränningen, som tidigare nämnts, men samtidigt stimulerar kanelen till upptagning av energi i musklerna, så de som tränar för att gå ner i fettmassa och upp i muskelmassa får fördelar ur många perspektiv av ett tillskott av Saigonkanel agligen. Dessa effekter har länge sagts inte vara kompatibla, men i faller med kanel verkar det faktiskt fungera exakt så. Då och då är de enklaste lösningarna de bästa!

Var hittar man Saigonkanel?

I vanliga butiker hittar man sällan Saigonkanel, än så länge. Denna superkanel förväntas explodera i efterfrågan så fort personer inser vilken potential den har för så många olika grupper av människor.

Idag kan man införskaffa Saigonkanel online, men kvaliteten kan skifta en del så det gäller att ha lite tur när man handlar. Har man väl funnit en trovärdig leverantör av Saigonkanel så bör man hålla sig till den.