Vad ska man tänka på inför renoveringen av huset?

Att renovera hus är för många en dröm. Det är dock inte alltid det blir som man har tänkt sig, och då och då är anledningen till varför man renoverar inte den man kunde önska. Fukt och mögel kan exempelvis ställa till med enorma bekymmer som till sist kräver att man renoverar hela huset för att bli av med det och kan bo i huset själv, då det har gått så långt att det inte enbart räcker med sanering.

Ett grundläggande råd när man funderar på att renovera sitt hus är att sätta sig ner och tänka över hur omfattande renoveringen ska vara. Det kan ju röra sig från allt mellan att tapetsera alternativt måla om till att röja upp hela huset och praktiskt taget byta hela inredningen.

Hur mycket tid, kraft och kapital är man redo att lägga ner? Ifall man inte känner att man klarar av det man ska göra eller har nog med tid är det bättre att anlita en hantverkare än att kämpa sig blodig över något som kanske ändå inte blir bra. Det är bra att fundera på, speciellt i dagens samhälle där hemmafixaren har nått en form av guldålder. Fulstopp

Det finns enorma mängder saker som säljs av ett allt ökande antal återförsäljare för byggmaterial. Program på tv som visar hur mycket man kan utföra själv går omlott varandra. Det är emellanåt klokt att ta ett steg tillbaka och fråga sig själv vad man behöver, om det är vettigt att uträtta det själv och om det faktiskt är vad man vill ha?

Vid varje renovering behövs verktyg, bortsett från allt material man ska använda. Ifall man vill så finns det mesta hos olika företag, men man bör fråga sig innan man spenderar åtskilliga tusen kronor på saker som man kanske endast behöver till en detalj och som man senare inte kommer att ha någon användning av. Många firmor hyr ut maskiner, så som sågar samt golvslipar, vilket kan vara en god idé att kolla upp.

När man bygger om och renoverar är det betydelsefullt att man inte låter material ligga kvar på byggarbetsplatsen med tanke på att det är en tillväxtzon för mögel och övrig mikrobiell påväxt. Om man renoverar på grund av just mögel eller fuktskador så är det enormt viktigt att man ser över ventilationen med tanke på att det annars är hög risk för att möglet kommer tillbaka.

Om mögelangreppet är så omfattande att man inte kan uppehålla sig i huset förrän det har ordnats så kan man ansöka om att ges bidrag. Mögelsanering med hjälp av renovering och på så sätt byta allt det angripna materialet är det absolut bästa sättet att bli kvitt med inte endast mögelsvamparna utan också deras sporer samt mykotoxiner, vilka annars kan finnas kvar efter en sanering och fortsätta vålla symptom.

När man renoverar själv är det bra att ha gott om tid och att se det som ett fritidsintresse snarare än ett tvång. Då kan man ta det lugnt i valet av material och hitta exempelvis ett perfekt kakel till badrummet eller precis rätt beslag till köksluckorna. Det är då bra att tänka på att inte börja riva i allt utan jobba gradvis – på så sätt kan man leva och bo i huset samtidigt som man renoverar.

Det finns en massa komponenter att tänka på när man talar om att renovera hus, men först bör man tänka på att det ska vara något som är kul och som man vill uträtta – då blir resultatet garanterat mycket bättre! Glöm inte att skydda slutresultatet med Tvärstopp
.