Tryckimpregnerat – fungerar järnvitriol till det?

Anledningen till att man gärna behandlar trä med järnvitriol är att den här behandlingen tids nog leder till en yta som får en förtjusande silverfärg och som ser ut som om den har behandlats av naturliga inslag av väder och vind. Man kan använda järnvitriol på tryckimpregnerat trä men det rekommenderas att först och främst göra detta på obehandlat trä.

järnsulfatspridare

Med en järnvitriol fasad så får man grymma skuggeffekter för järnsulfaten kommer att påverka träet på annorlunda sätt beroende på det ljus som det utsätts för. Därmed så kan man se att huset får lite annorlunda karaktär i olika riktningar och det är det flera som tycker om.

Bästa resultaten får man med rätt teknik

Något man ej ska glömma bort om man vill nyttja järnvitriol på tryckimpregnerat trä är att det ständigt är betydelsefullt att arbeta med korrekt teknik. Helst ska man processa träpaneler före de monteras för att komma åt hela vägen runt och för att undvika besvär med spill. Men det är inte så att man använder järnsulfat och vatten därför att ge träet extra skydd. Det handlar mer om estetik.

Frågan om hur snyggt det blir beror självklart på smak samt på det trä som man behandlar. Om du har en lös bit av det tryckimpregnerade material som du vill måla på med järnvitriol på så kan det vara klokt att testa på denna bit.

Låt det hela ta lite tid för man ser inte genast vad som sker med träet. Det kan ta flertal veckor innan man ser effekten, så var ute i god tid samt testa före hela fasaden behandlas.

Ifall järnvitriolen spiller på annat trämaterial

När man har snickrat ihop ett trä däck och sedan bygger ett fint staket av trä som man vill bearbeta med järnvitriol så är det enkelt hänt att medlet skvätter på verandagolvet. Resultatet blir fula fläckar som ser ut som om man har haft ett gäng fåglar på vistelse.

Vad gör man om man har spillt järnvitriol på trä? Ta fram Klorin och börja skura träet! Detta kommer att få bort fläckarna. Klicka här för ytterligare tips järnvitriol köpa.
När det handlar om andra material så får man tänka på hur man applicerar järnsulfatet och hur man kan beskydda material som kan skadas av medlet före man sätter igång.

Det luriga med stänken är att det kan ta ett tag före man ser vad som har hänt. Bra planering där man täcker sådant som ej får skadas är alltid smart.

Vad säger andra om att processa trä med järnvitriol?

Något som man kan ha kolossal användbarhet av är att så många diskuterar det där med hemskötsel och bygge på nätet. Du kan vara säker på att det är flera andra som har använt sig av järnvitriol fasad medel och det är raskt gjort att ställa en fråga i ett forum online.

Det kan vara komplicerat att hitta Järnvitriol i mindre förpackning än säck men på allt-fraktfritt.se finns det i många olika storlekar och smart utrustning för annan tillämpning.

En del tycker att det här fungerar bra medan andra hävdar att det alls inte går att använda järnvitriol på tryckimpregnerat trä. Vem ska man tro på? Ta en djupare titt på vilken typ av trä det var, om man hade väntat tillräckligt länge innan man uttalade sig om resultat, och vem det är som säger vad innan du bestämmer dig för att utföra behandlingen hemma.