Om du drabbats av mögel i badrummet så är det viktigt att vidta åtgärder

Ett oerhört typiskt besvär som människor kan råka ut för i sina hem är mögel i badrummet. Det har att göra med att badrum är en av de definitivt bästa platserna för mögel och annan mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett vanligt badrum förekommer det vanligtvis gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan bli lång.

Badrum är därtill ofta varma och fuktiga, då de används just till att ta varma duschar och bad. Mögel trivs utomordentlig i en miljö där det förekommer fukt. Sist men inte minst förekommer det också gott om mat för möglet i ett vanligt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena och vrårna.

Ofta uppträder mögel till en början som en illa lukt. Det luktar unket och motbjudande. Det kan uppstå innan möglet faktiskt blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga odören utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.

Ifall en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet ha lättare att tillväxa. Det kan inträffa om man har ett dåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar och lufta efter att man har tagit en dusch alternativt ett bad. Kondens och fukt blir då kvar och försvinner sakta.

Ifall man dessutom har små sprickor – de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat – i badrummets kakel alternativt fogar så kan det medföra att fukt och mögel kryper in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan tvätta hur mycket man önskar, för när man väl tar bort kaklet kommer det vara en fullständig koloni mögel där innanför.

Hur ska man då få bukt på sitt mögelproblem i badrummet? Det första man bör göra är att undersöka var möglet finns. Ifall man anar att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta assistans av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialiserad på att reagera och markera på lukt som kommer av mögel.

För att bli kvitt möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man tar bort allt befintligt angripet material och byter ut det. Det är då viktigt att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig faktiskt inte är helt sällan förekommande orsak till mögel.

Ifall man inte kan eller vill ta bort det angripna materialet kan det räcka med att man rengör med mögeldödande medel. Är det inte mycket mögel, utan enbart några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel alternativt något annat rengöringsmedel för att avlägsna möglet. Därefter tar man och torkar av kaklet med ättika. Dessa metoder tar dock enbart död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Stundvis är dessutom fläckarna väldigt besvärliga att få bort. Länk till mer tips

Oavsett om man har mycket eller lite mögel i sitt badrum när man upptäcker det är det viktigt att se över anledningarna och undanröja risken för att drabbas av mögel igen. Det bör finnas bra ventilation i badrummet. Det måste också vara fräscht och städas frekvent, i alla skrymslen och vrår så att möglet inte kan ges fäste igen. Man lägger på Tvärstopp eller Fulstopp som skyddar framåt i tiden. Det gäller således att hålla det fräscht samt torrt för att slippa mögel i badrum.