Noga takrengöring innebär bra tak och hus

Takrengöring behöver inte nödvändigtvis vara krångligt. Men man tvingas förvalta taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så angeläget att hålla rent på taket är att mossbeväxt och gamla löv kan leda till att taket skadas och tar in vatten. Det här kan leda till betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Kunnig takrengöring eller amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man göra rent själv alternativt hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror förstås på hur mycket tid man har över till den här typen av arbete. Men det kan vara bra att känna till att man minsann kan komma långt med lite Bensaltensid eller Fulstopp och en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att behandla gräset med kan man även stundtals (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) tillämpa på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett detsamma som det man finner för behandling av mossa i gräset. Men det tar icke annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör å andra sidan Fulstopp samt Bensaltensid.

Köp en dunk tak gti som du kan koppla vatten till alternativt handla en ejektordunk samt mixa själv bensaltensid och vatten för att fördela på taket. Tegelplattor kan få en annan färgton av järnsulfatet, men detta är inte så pass att man kommer att tänka mycket på det. Mossan har ju likväl ändrat färgen så det är knappt så att man med tvätt kommer att återfalla till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit ovan marken med blandningen som man vill sprida på taket. Detta medför förstås en del faror och man ska fundera på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det därefter är dags för högtryckstvätt så måste man också tänka på hur man sprayar bort den döda mossan och annat lort. Om man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man förorsaka vattenskador på taket och det är ju inte så bra. För den skull låter många mossa samt påväxt regna bort.

Tänk på att skaffa god utrustning så att du kan arbeta säkert både då du sprider ut Bensaltensid eller Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och även handskar samt skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt alla håll.

Hur mycket ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan igen. Om man tänker sig att man använder Bensaltensid eller Fulstopp tak en gång per år så kanske man icke ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får grepp. Ofta varar en behandling över 4 år utan ny påväxt. Mer info: På den här sajten järnsulfat mot mossa.

Man kan ju inte anföra att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta och tak då man kanske har en enorm tomt samt ett grandiost tak, men det är klart att det kan vara praktiskt om man planerar in takrengöring samt taktvätt en dag då man ändå är ute och jobbar med järnsulfaten därför att på så vis tillvarata tid.