När våren kommer kan man bli tvungen att rensa mossa

Även ifall mossa I somliga avseenden kan vara vacker så får den gärna inte finnas I våra trädgårdar.

Nu är det emellertid rätt normalt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset samt på andra platser i trädgården och därmed så är det betydelsefullt att tänka på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

gräsmatta mossa

Ska man röja mossor eller låta de bli kvar i trädgården?

För många så är det alldeles självklart att man ska avlägsna mossor som får grund i trädgården. Dessa må vara mjuka att gå på men vill man ha nätt gräs så tvingas man eliminera mossa. Det här gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att rekommendera eftersom detta är ett naturligt medel, skänker gräsmattan näring samt påverkar gräset på ett bra sätt.

Man kan förstås också jobba med moss-riv men om man inte börjar med att främst döda mossan med järnsulfat, eller järnvitriol som det också kallas för, så kan det vara besvärligt att segra mot mossväxten. Man tvingas döda mossan först innan mossrivning, annars sprider man endast den.

Vill du ha ett vackert gräs så ska du eliminera mossorna, men ifall du föredrar en naturtomt så är det ju enbart att låta mossa samt lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en del av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten samt tak

Mossan sätter sig inte endast i gräsmattan och då man blandar järnsulfat samt vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar och andra platser där stenarna långsamt men säkert täcks av ett grönt eller brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan färga vissa ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp eller Bensaltensid istället. Länk till ytterligare tips

Då man ska processa andra delar av trädgården och utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger eller Fulstopp är eventuellt det bästa. Järnsulfat tak mår bra av kommer självklart i förpackningar som är tänkta för den här typen av behandling.

Även ifall de annorlunda mossmedlena innehåller detsamma, nämligen järnvitriol samt vatten, så kan de ha lite annorlunda utformning. Med tanke på detta så är det smart att kora en produkt som är tänkt för den yta som skall behandlas och att man använder sig av rätt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, för att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska dän så kan man få en massa jobb beroende på den förfaringssätt som man väljer. Det kan bli mödosamt att röja mossa och har man en otymplig vattenkanna så är det heller inte så komfortabelt att fördela järnsulfat och vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att handla billigt samt 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred och passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat snabbt.

Därtill en än smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen och sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet samt vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att bearbeta på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk också på att förbereda arbetet på rätt sätt. Ha skyddsglasögon om du ska spraya dän död mossa på stenplattor med högtryckstvätt, och processa under korrekt årstid så att du slipper göra om allting flera gånger per år.