Mossrivare till mossa I gräsmattan?

I kampen mot mossan så kan man slutligen uppleva att man vill ta till precis vad som helst. Men ska man spendera för en mossrivare och knalla runt på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan funka riktigt fint med en mossrivare men det är inte säkert att det här blir den ultimata metoden och I synnerhet inte om den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

få bort mossa i gräsmattan

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får flera att kora bort rivaren är att den faktiskt kan leda till mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som helt undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren och krattning som onödigt arbete.

När man river upp mossan så kommer man fördela ut sticklingar av mossa som kan leda till mer mossväxt. Temporärt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt grepp och fördela mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att röja upp mossan ska man mixa järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar innan så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser dåligt ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man skall tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs och områden som man tvingas ta hand om samt laga för att det ej ska alstras fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det inte bra ut och ifall man inte jobbar på rätt sätt med gödsel och nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt anskrämlig ut under många säsongen framöver. Läs mer här mossbekämpning.

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Om du anser att det där med mossrivning verkar vara onödigt göromål så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI eller själv sammansätta järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat och vatten som kommer att tillintetgöra mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset. Därnäst så kan du gödsla och lägga ytterligare gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är detsamma, är att man dödar mossan och att man därefter skapar en omgivning i marken som är bättre för gräset men mindre bra för mossan. Mer näring och mer gräs är ett effektivt sätt att mota bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du förvissad på att ha rätt pH för en superb gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är också gott för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår fint av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du nämligen vattna med järnsulfat två gånger per år för att helt och fullt av med mossan.

Koppla ihop mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte kombinera rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är ifall det kommer att göra så högrest skillnad då det viktigaste är att få död på mossan och att därefter se till att bilda en omgivning som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns självklart de som tycker att det är kul att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man så klart fortskrida med detta. Men sanningen är troligen likväl den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, rätt skötsel, samt lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

Järnsulfat till fint pris, spridarramp, ejektordunk och tillbehör finns i stort urval på allt-fraktfritt.se