Mossa i gräsmattan vad göra och vad inte göra för att bli av med eländet?

Hur blir man av med mossan på bästa sätt?

Då man är på jakt efter den perfekta gräsmattan så kan det vara så att man har drömmar om något som aldrig kommer att bli till sanning. Och med mossväxt i gräset så kan man få känslan av att man för alltid kommer att leva på en skogstomt. Mossa i gräsmattan vad göra och vad borde man undvika?

järnsulfatspridare

Gräs i trädgården som gräs på golfbanans green

Om du går och sneglar på den lokala golfbanan och tänker dig att en sådan green i trädgården inte vore så dumt så ska du känna till att du måste röja rubbet samt betala en förmögenhet för en väl selekterad grässort för att få samma verkning hemma. Det är det knappt värt då man kan köpa järnsulfat samt med järnsulfat och vatten minsann kan få en fin grön kulör och ett gräs som känns mysigt att gå och stå barfota på.

Men med mossa i gräsmattan vad göra och inte göra för att få den här effekten? Låt oss se på några vanliga alternativ…

Järnsulfat samt vatten för att döda den avskyvärda mossan

Starta med järnsulfat på gräsmattan för det här är något som bevisligen fungerar som mossmedel. Järnsulfatet dödar mossan och hjälper dessutom gräset att se grönare ut. Bearbeta en gång på våren, och en gång på hösten därför att få tjusig effekt.

För god spridning så man du köra med en mossa gti ejektordunk som blandar vatten samt järnvitriol på ett smidigt sätt. Alternativt blanda själv, 288 gram järnvitriol och vatten upp till en liter och en tom ejektordunk och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se.

Riv bort mossan med yrkesutövande mossrivning

Ifall man ska påpeka sådant som man möjligen bör undvika så är mossrivning ett enastående exempel. Detta är något som tar tid och kraft och som flertal gånger leder till att man sprider mossans sporer till nya delar av trädgården. Således skall man ständigt vattna ut järnsulfat några dagar före mossrivning.

Om du tycker att det blir fint med rivning och möjligen planerar att applicera gott om jord samt nya frön så möjligtvis detta kan vara ett bra alternativ men betänk det ingående innan du köper en riv och drar igång arbetet.

Processa med järnsulfat samt vatten två gånger per år och så fort mossan visar sig

Ifall du vill inhandla järnsulfat och behandla gräset med medlet så kan du klaffa detta med andra viktiga behandlingar. Efter att ha spritt järnsulfat på gräset under våren så bör du gödsla. Mossan trivs i näringsfattiga miljöer medan gräset tycker om näringsrik jord. Du kan likaså lägga på mer jord och sprida nya gräsfrön för att få bättre fart på mattan. Kalka vart 2-3:e år så har du rätt pH för en fulländad gräsmatta.

Ifall du klurar på det där med mossa i gräsmattan vad göra och inte göra så är ett säkert grepp järnsulfat. Så enkelt är det. Du kan kombinera järnsulfatet med allt från mossrivning till olika bekämpningsmedel mot ogräs i gräsmattan. Mer info här spridarramp.

Det allra viktigaste är att du har en plan samt att du följer den. Ifall du börjar med något och ger upp halvvägs så kan du inte komma efteråt och proklamera att den här metoden icke fungerar. Det gäller att giva gräsmattan en chans och att man har en bra portion tålamod.