Mögel i badrum

Badrum kan efter en tids användande angripas av mögel. Badrum är våtutrymmen och i skrymslen och vrår samlas tvålrester samt hudavlagringar. Det är här möglet trivs och växer. I mjukfogar mellan badkar eller dusch samt vägg frodas mögel om det får vara en aning fuktigt och orört. En annan anledning till varför mögel gillar just badrum är därför att det bortsett från fukten är varmt. Varm luft kan bära mer fukt och för den saken skull kan det bli mer fuktigt i ett varmt rum än i ett kallt.

Mögel i Badrum

Det vanligaste möglet som finns i badrum är svartmögel. Det bildar svarta små prickar och är ytligt. Svartmögel innebär ingen rejäl hälsorisk och kan oftast lätt tvättas bort från kakel samt fogar.

Mögel i badrum uppstår lättare då det inte finns ordentliga fuktspärrar utan vatten samt fukt från badkar och dusch kan tränga in i materialet bakom väggarna eller under golvet. Är väggar och golv inte tillräckligt försedda med fuktspärr kommer också mögelproblemet att återkomma snart igen trots att man har tagit bort det synliga möglet.

Mögel är inte alltid lätt att märka. En del mögel, till exempel svartmögel växer förstås på synliga platser så som fogar och liknande, andra för med sig dålig lukt. Men en del varken luktar eller syns för blotta ögat. En del kan ha fått fäste innanför kaklet och det är först när man ska kakla om sitt badrum som man inser att det plötsligt rör sig om en större renovering än bara att byta kakel.

Ifall man anar att man har mögel i badrummet, alternativt någon annanstans i sitt hus med för den delen, kan man ta assistans av en mögelhund, en specialtränad hund som med sitt fantastiska luktsinne kan hitta mögel där en människas näsa inte räcker till. Man ska helst väcka misstankar om mögel ifall man har drabbats av fuktskador i golv samt väggar. Sådana syns som bubblor under golvmattor och tapeter, missfärgningar och fuktfläckar eller att färgen flagnar. Få reda på mer här

Det första man ska tänka på när man behandlar mögel är att få bort källan. Varifrån kommer fukten? Hur stannar den? Det bästa sättet att få bort mögel är att helt avlägsna det angripna materialet och ersätta det med nytt och torrt material. Om det inte är genomförbart kan man tvätta med Fulstopp mögeldödande medel, men det tar inte bort mögelsporer, mykotoxiner eller illa lukt. Vid sanering av mögel ska man också se till att torka ut hela utrymmet, oavsett ifall man installerar nytt material eller ifall man tvättar det befintliga.

För att torka ut utrymmen kan man använda sig av avfuktare för bästa effekt. När man har fått bort möglet ska man se till så att man inte får tillbaka det. Detta gör man genom att ordna en fungerande ventilation så att man förhindrar att fukten stannar kvar onödigt länge i badrummet. Man ska också installera ordentliga fuktspärrar, i väggar och golv och gärna bearbeta ytorna med Tvärstopp.

För att undfly fuktskador och mögel bör man se till så att badrummet är rent, detta innebär frekvent städning under badkar och i samtliga skrymslen och vrår, för det är som sagt där möglet trivs. Har man ett fräscht badrum så minskar risken för mögel markant!