Inomhus med järnvitriol? – Vad borde man tänka på?

Förvånas du när du hör de som säger att det behandlat golv med järnvitriol inomhus? Det kanske låter lite onormalt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat samt vatten för att behandla gräsmattan mot mossa alternativt en blandning som är till därför att vårda och påverka husväggar och andra träpartier utomhus.

järnvitriol på tryckimpregnerat

Har man trägolv och trämöbler som kan behöva behandlas så är det rentav inte så dumt att ta till järnvitriolen. Det enda som man ska överlägga är hur man ska verkställa jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte allihopa som gillar den färg som uppstår då man behandlar en framsida med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man måste blanda till den färdiga färgen. Man kanske får tillägga såpa och vatten för att få korrekt konsistens. Därpå så kan man processa golv, vägg eller möbel med en normal pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med eventuell lackning alternativt annan ytbehandling.

Det man ska tänka på då man målar med järnvitriol inne är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som irriterande ifall man andas in det i alltför stor mängd. Det är betydelsefullt att man har bra lufttillförsel både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det förstås också viktigt att planera arbetet på rätt sätt. Beskydda golv och andra möbler med överdrag och se till att det finns väl om plats för arbetet. Skyddskläder samt handskar är likaså att förorda.

Är det farligt att jobba med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Ifall du skaffar en fullständig produkt så kan den ha en försiktig stickande doft men den ska ej vara riskfylld.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till många olika saker som behandling av mossa i gräsmatta samt på tak och även inom medicin. När du behandlar trämöbler eller trägolv med järnsulfatet så kommer det att inträffa en reaktion som gör att järnsulfatet sedan sitter hårt i träet.

Behandlar du på korrekt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det absolut intet att oroa sig för. Med ett skikt av olja eller lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Klicka Nu för mer detaljer köpa järnsulfat.

Hantering av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju även behandla en möbel som är konstruerad av trä och det finns det rentav flertal som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten samt diskmedel och därefter så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att införskaffa billigt i olika storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns även smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte sällsynt att se att träet har blivit mörkare. En del tycker att detta är hur bra som helst och roar sig ofta med att måla med järnvitriol inne medan andra alls inte tycker om färgnyansen. Ett tips kan vara att börja med att prova på en träbit för att vara fullständigt införstådd med den färg som man kommer att få innan man ger sig på en hel möbel eller ett golv.