Har du drabbats av mögel i badrummet?

Det är inte ovanligt med mögel i badrum. Detta har sin grund i att allting som mögel vill ha för att växa nästan alltid finns i ett fullständigt typiskt badrum, ifall det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer gärna till sig i diverse skrymslen och vrår, där städningen kanske inte alltid är den mest grundliga. För den skull är badrum, liksom undermåligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen för mögel.

I badrum förekommer det även vanligtvis gott om hudavlagringar samt tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel tycker om att inta. Vanligtvis känner man en dålig lukt i samband med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast karakterisera lukten som unken och att om man någonsin har känt den så vet man exakt vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet gärna på kakel eller liknande släta material, eller i fogarna, frånsett i alla skrymslen och vrån. Man kan se mögel som små svarta prickar, så kallat svartmögel. Det kan vara någorlunda svårt att få bort, eftersom fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på. Klicka här nu för mer info

För att få bort mindre mögelfläckar på kakel och i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel alternativt något annat rengöringsmedel och gnugga noggrant över fläckarna. Avsluta med ättika för att motverka att möglet återvänder med detsamma. Man kan även använda sig av klorin, men ge akt på att det är oerhört miljöfarligt! Det dödar dock av möglet noggrant.

Om man har stora bekymmer med mögel i sitt badrum så bör man fundera på varför och ordna eventuella bristande ventilationer eller dylikt samtidigt som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det med detsamma. Man bör även se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet tränga in i väggen och få fäste där man inte lätt kan avlägsna det.

Det absolut ultimata sättet att bli av med mögel är att avverka de angripna delarna och ersätta det med nytt material. Det tar inte bara hand om själva mögelsvampen utan även de hälsovådliga sporerna och gaserna som mögel avger, vilka ger både dålig lukt och kan vålla irritation och symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan förekomma på andra vis också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en särskild apparat som värmer upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att tränga in i material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man bara stryker på ett likadant medel. Man ska helst inte vistas i rummet när man utför sanering på det sätt med tanke på att ångorna vanligtvis är giftiga även för både människor och djur, inte enbart mögel.

Just när det gäller badrum är det viktigt att man håller fräscht för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är för den skull en god idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, också under badkaret. Alla ytor skyddas med Fulstopp eller ännu hellre med hjälp av Tvärstopp. Fräscht och god lufttillförsel är alltså primär för att slippa mögel i badrum.