Bli kvitt mossan med järnsulfat

Upplever du att gräsmattan blivit invarderad av mossa? Om det är så att du år efter år suckar över att det växer så mycket mossa i din trädgård så ska du veta att du otvivelaktigt kan göra något åt det här. Du behöver inte bekosta dyra pengar till en trädgårdsmästare för man kan klara av mossbekämpning på egen hand med bra utrustning och rätt produkter.

mossmedel

Med järnsulfat mot mossa gräsmatta så kan du till sist vinna kampen och få det där gröna gräset som du jämt har drömt om.

Måste det vara så invecklat med verkningsfull mossbekämpning?

När man tittar på instruktionsfilmer för hur man skall motarbeta mossan med ett mossmedel som kommer i pulverform så ser det hela så lätt ut tills man inser att det här kräver att man har mätt upp gräsmattan med pinne och snöre, att man har rätt vattenkanna, gärna spridarramp, samt att man ser exakt hur många liter vatten man får i kannan.

Måste det vara så komplicerat att använda järnsulfat på gräsmattan? Nej det måste det verkligen inte! Idag så finns det oerhört smarta produkter som gör att du slipper hålla på och mixa järnsulfat samt vatten på komplicerade vis.

Med mossa gti så är det ju blott att ansluta till trädgårdsslangen och därpå spraya gräset med dunken som blandar vatten och medel automatiskt. Järnsulfatet är faktiskt ett smart ämne som man drar kolossal användning av och det är angeläget att man finner en enkelt procedur för applicering så att man inte låter bli av ren lathet.

Nu är mossa GTI och alla andra fabrikat “GTI” dyrt. En ejektorflaska på 1 liter innehåller 288 gram järnsulfat och resten vatten. På allt-fraktfritt.se får du en hel säck på 25 kg ren järnsulfat till samma kostnad…

I allt-fraktfritt butiken finns även en 2 1/2 liters tom ejektorflaska där du kan fylla din egen järnsulfatblandning (200-250 g järnsulfat per liter blandning). När du sprutar gräset späds blandningen ut 20 ggr. Fungerar till tak likaså med Bensaltensid (operativ substans i Tak GTI) alternativt fulstopp (järnsulfat färgar tak och tar ej all påväxt). Mer information här järnvitriol inomhus.

Vilket järnsulfat är bäst för behandling av mossa?

Järnsulfat samt järnvitriol är samma sak men man kan hitta produkter som använder de skilda namnen och som inkluderar mer än järnsulfatet. Om man vill få fatt i det bästa mossbekämpningsmedlet mot mossa i gräsmatta så kan det vara klokt att satsa på en fläckfri produkt eller köp järnsulfat och blanda detta järnsulfat med vatten.

Att själv införskaffa järnsulfat (om du undrar var man köper järnsulfat så är allt-fraktfritt.se ett god tips) kostar därjämte en bråkdel av mossmedel. Weibulls Stoppar Mossa är rent järnsulfat, kostar runt 150 kr för 900 gram. 3 paket kostar mer än 25 kg järnsulfat kostar på allt-fraktfritt.se.

Det är sällan så smart att lägga dyra pengar på en produkt som lovar guld och gröna gräsmattor. Det krävs nämligen mer än mossbekämpning för att erhålla en riktigt förtjusande gräsmatta och om du bara sprayar med mossbekämpningsmedlet så kommer det ej att skänka mattan som du drömmer om.

Med järnsulfat sniglar får mardrömmar av så blir du självklart av med sniglarna och därtill så kan gräset bli grönare, men du måste också gödsla och uträtta annat därför att gräsmattan ska bli så förtjusande som den kan bli.

Processa gräset på rätt sätt och med jämna mellanrum

Den enklaste behandlingen är att blanda järnsulfat med vatten och vattna ut järnsulfatet med spridarramp alternativt spruta ut med ejektorflaska. Därefter låta mossan ligga kvar. Redan det här ger en kraftig förbättring för järnsulfat är ett näringsämne som skänker grönare gräs och den döda mossan förvandlas även till gräsnäring.

För att få ett riktigt fint gräs på tomten så gäller det således att granska vad man kan utföra för att ge det gott om näring och dessutom hålla undan ogräs samt sniglar. Med god näring så har man en bättre chans mot mossan och då kommer mossbekämpning med järnsulfat att fungera bättre.

Gräset behöver även gödslas var år och kalkas med 2-3 års mellanrum. Naturligtvis växer det lite snabbare då, blir gräsklippningen för mödosam så är en robotgräsklippare en enastående lösning för en jättesnygg, välklippt gräsmatta.

Välj järnsulfat mot mossa och se till att gräset får en dos under våren och därefter igen under hösten alternativt så fort ny mossa visar sig. Om du ska mixa själv så ska du se till att förvalta pulvret på korrekt sätt och att ha de verktyg som krävs för att fördela jämnt över gräset.