Behandla trä med järnvitriol fasad alternativt tjärvitriol

Då man bygger ett nytt hus eller möjligtvis en carport så kan man tänka lite på hur man ska processa det trä som man använder. Flera väljer att behandla med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat och vatten. Men det finns likaså tjärvitriol som kan följa med somliga fördelar.

spridardunk

En vacker färg på fasaden med järnvitriol fasad

Det är exakt det där med färgen som får flera att välja att bearbeta träfasaden med järnvitriol. I själva verket så kan man bruka sig av järnsulfat till gräsmattan till väggar, men det kan vara klokt att handla en säck alternativt dunk som är särskilt till för väggarna med tanke på att man behöver få rätt järnsulfat dosering för träet.

Det som händer när man behandlar med järnvitriol är att träpanelerna kommer att byta i färg och bli lite gråaktiga alternativt bruna. Exakt hur de kommer att se ut beror på träets kvalitet och hur gammalt det är. Man brukar råda att behandla träpanelerna innan de monteras på väggen för bästa resultat.

Innan man genomför en järnvitriolbehandling så kan det vara förståndigt att prova på en oberoende bit av samma virke. På så vis så vet man exakt vilken ton man kommer att få. Det blir ju lite svårt att ångra sig då man redan har behandlat hela fasaden och då får man möjligtvis måla om det inte blir en bra nyans.

Om man vill få mer än bedårande färg på huset

Men nu är det självklart så att många vill få mer än vacker färg på huset. Med järnvitriolen så får man föga mer än färgen. Den kommer inte att skydda träet mot väder samt vind. Då kan man istället satsa på tjärvitriol som också färgar men som samtidigt skänker ett visst skydd.

En del anser att det blir finare med järnsulfatet än med tjärvitriolen och väljer att smörja efter behandling för att få ett bättre beskydd. Man kan erhålla lite annorlunda svar på vad som är bäst beroende på vem man frågar.

Den som säljer färg kommer inte att hedra järnvitriolen till skyarna av förståelig orsak så det gäller att tänka till själv innan man bestämmer sig för hur fasaden ska behandlas.

Med tanke på budget och tidsplan

Det skall nämnas att järnvitriolen är billig, exempelvis på allt-fraktfritt.se. Detta är en produkt som man kan blanda själv och som man kan bruka på så många olika sätt därhemma. Beroende på om man ska processa med järnvitriol fasad själv eller om man betalar någon annan för att företa jobbet så kan det hela kosta lite olika. Länk till mer information

Det är angeläget att man tänker på att järnsulfat som droppar från väggpaneler kan missfärga andra material som stenar, plattor och annat som kan finnas omkring fasaden.

Täck över allt före målning. Den som är osäker kan självfallet leja extern hjälp.