Att måla hus – saker att tänka på

Det är inte alltid helt lätt att måla hus även om det kan verka så. Det är ett par saker man bör fundera på när man inser att det är dags att måla om huset, igen. Valet av inte enbart kulör utan framför allt färgkvalitet är utan tvivel det viktigaste. Lägg därtill hur man målar och förarbete, så blir husmålningen inte något man genomför i en handvändning. Men om man till det adderar hur fantastiskt vackert ett nymålat hus blir, så är det närapå ständigt värt mödan.

Färg till fasadmålning innehåller två saker, pigment samt bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja eller vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt alternativt syntetiskt framställda.

Färgburkarna innehåller likaså tillsatser, så som gift mot mögel, dels för att undvika mögel i färgburken, dels för att undvika det på den målade fasaden. Tidigare var det väldigt vanligt med giftmängder i färgen, men efter strängare bestämmelser har det lett till att färgen har blivit mer eller mindre fri från gifter.

Giftfri färg är mycket lovvärt, men tyvärr leder det ofta till att svartmögel och alger så småningom ges grepp i fasaden som får de karakteristiska svarta mindre prickarna. Det kan uppträda efter enbart några månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna och möglet får man då lov att rengöra med algtvättmedel, vilket i sin tur kanske inte alla gånger är någonting bra för miljön det heller. I skrivande stund finns inget bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.

Idag har man enbart 2 möjligheter, spruta på Tvärstopp
utanpå färgen för ett skydd upp mot 10 år eller Fulstopp
för ett skydd upp mot 4-5 år.

Vad bör man använda för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som innehåller exempelvis alkyd- eller linolja anses äga oerhört bra potential att tränga in i träet och bildar då ett gott skydd mot vatten och fukt. De skänker dessutom fasaden en skinande yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår till exempel Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva överhuvudtaget, men å andra sidan är de fullkomligt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg erhåller en matt yta.

Även förarbetet varierar mellan olika typer av färgval, dock inte i så markant grad. I stort sett eftersöker man att få undan all onödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det handlar om att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med hjälp av valfri typ av skrapa – det finns en uppsjö olika på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade med hårdeggsblad som man kan byta ut. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med hjälp av en hård stålborste för att få bort onödig färg.

Vart femtionde år behöver man dessutom genomföra en mer heltäckande fasadrengöring, ungefär som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol samt skrapa.

När man har lyckats utse färg och skrapat rent huset så är det endast att sätta igång med det skojiga – att måla. Det är bra att tänka på att ha bra penslar när man ska måla stora ytor, den pensel som är dyrast i butiken kan mycket väl vara billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att veta i vilken ordning man bör måla allt, ha en bra arbetsorganisering helt enkelt. Vart ska man börja? Ska hela huset målas om i år, eller kanske halva nästa år? Vilka fasader bör i så fall målas i år?

Bör man penselmåla eller sprutmåla huset? Sprutmålning med de nya Wagnersprutorna är betydligt snabbare, man kommer åt överallt. Främst är det betydligt roligare.

Har man gjort samtliga förberedelserna ordentligt så är det, trots lite slit, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir otroligt!