Tänk ekonomiskt – använd Soda Stream Refill

Idén kring Soda Stream Refill handlar om att lämna in tömda gaspatroner till sin återförsäljare. För 89 kronor får man tillbaka en påfylld. Detta är en procedur som både Soda Stream och Aga tillämpar, och som både konsumenten och distributören tjänar på. En ny kolsyreflaska kostar över 200 kronor ute i handeln och det finns sannerligen ingen anledning till varför man skulle samla på sig en massa tomma co2 cylinders.

Soda Streams gaspatroner går under namnen Alcojet eller Alco2jet och består av 425 gram kolsyra, vilket räcker till ungefär 50 liter kolsyrat vatten. Agas kolsyrepatron innehåller precis lika mycket, därutöver ser båda märkenas ventiler identiska ut. Enligt fast europeisk standard ska gasflaskor med likadant innanmäte ha samma utformning så att inte explosioner eller andra problem ska uppstå.

sodastreamer kolsyrat mineralvatten smakerläskvichy vattenmineralvatten

Vilken sort som är bäst är individuellt och omöjligt att svara på. Bägge märkena är proffs på vad de gör, så någon större skillnad finns inte. Aga har dock utvecklats och kallas specialister på just kolsyra, medan Soda Stream med sin hundraåriga erfarenhet bär fanan för de bästa kolsyremaskinerna.

Den första maskinen för att göra kolsyrat vatten i hemmet skapades av en man vid namn Guy Gilbey, det var hans företag som senare skulle utveckla en gren för Soda Stream. Fastän patenten funnits så länge så dröjde det ända till 70-talet innan allmänheten fick upp ögonen för kolsyremaskinen på riktigt. Då blev det å andra sidan galen efterfrågan och samtliga som «hängde med» skaffade sig en sodastreamer.

Intresset svalnade efter ett tag och under 90-talet såldes knappt några maskiner alls. Nu under 2000-talet återuppväcktes kolsyremaskinen och idag säljs de som aldrig tidigare.

Vi dricker också mer kolsyrade drycker än någonsin vilket tär på miljön som utsätts för påfrestning genom transportutsläpp. Våra ryggar frestas det även på, och vårt tålamod. Med allt släpande av tunga flaskor samt backar hem från affären, bara för att släpa tillbaka dem för återvinning en vecka senare, skulle få vem som helt irriterad i längden.

Skaffar man sig en sodastreamer så undgår man både miljöproblemen samt släpandet. Man har dessutom alltid tillgång till sina bubblor, oavsett veckodag eller tid på dygnet. Det kan vara en bra idé att ha två kolsyrepatroner så att man har en i lager då man lämnar in den andra för Soda Stream refill. På så sätt står man aldrig utan kolsyra, då vattnet finns tillgängligt genast i kranen.

På tal om kranvatten så är det ännu en påminnelse om varför det är befängt att handla buteljerat vatten. Svenskt kranvatten är enormt rent och befriat från slaggämnen, stundtals slår det till och med flaskvatten i renhet. Vill man ha sitt kolsyrade vatten smaksatt, som Loka alternativt Ramlösa som man hittar i affärerna, så kan man bara addera aromer efter smak. Aga framställer goda aromer och likaså Aromhuset som har 35-årig erfarenhet. Fördelen med att själv smaksätta är att man personligen får välja hur mycket smak man vill ha i sitt vatten.

Att inhandla en kolsyremaskin för att i längden spara in några slantar är också förståndigt, speciellt om det är exakt mineralvatten man är förtjust i, för då tillkommer ingen extra kostnad för läskkoncentrat samt vattenaromer, som kan vara ganska dyra. Soda Stream refill är också ett intelligent system för den som vill hålla i slantarna och tänka miljömedvetet.