Soda Streams patroner – ett miljövänligt alternativ

En Soda Stream patron som är otroligt populär idag är Alco2jet, det är uppföljaren till den som tidigare kallades Alcojet. När man handlar en ny kolsyremaskin från Soda Stream så får man hela tiden en Alco2jet med i köpet. Den största konkurrenten till Soda Stream är Wassermaxx. Wassermaxx kommer med en kolsyrepatron från Aga, som är företaget som marknadsför just Wassermaxx.

kolsyrat mineralvatten smakerkolsyrat mineralvatten essenserbordsvattenessenserläsk syprupmineralvattenseltersvattenbordsvatten

Soda Stream är kolsyremaskinernas flaggskepp, de har tillverkat kolsyremaskiner för hemmabruk i ungefär hundra år och står starka på marknaden. Soda Club, ett israeliskt företag köpte 1998 upp Soda Stream och nu marknadsförs samma maskiner under dessa två namn i skilda länder. Det som kallas Soda Stream i Sverige, kallas t ex Soda Club i Tyskland. När det gäller just själva maskinerna är Soda Stream både populärast och mest erfaren gentemot andra märken.

Aga har å andra sidan specialiserat sig på kolsyra och är oerhört stora när det gäller all form av kolsyra samt carbonatorer. Aga säljer carbonatorer för stora restauranger och barer, såväl som små varianter, anpassade för hemmabruk. En carbonator är således en kolsyremaskin som installeras i ens kök. Aggregat och kolsyrepatron fästs under vasken och en kran installeras i anslutning. När installationen är färdig har man kolsyrat vatten direkt i kranen. För en riktig mineralvattenfantast är detta möjligtvis ett intressant alternativ.

Det är dock fortfarande vanligare att man handlar en liten kolsyremaskin. Dessa är idag så små och lätta att nyttja att man sparar massor av tid, dragande och en del pengar på den. Allt bärande av tunga flaskor fulla av vatten från affären och därefter släpandet av samma flaskor, fast tomma, åter till samma butik är opraktiskt, tidskrävande och allmänt irriterande.

Det är dessutom en rätt så allvarlig miljöfaktor, alla transporter av vatten och läsk över hela landet, och till och med världen. Giftiga avgaser från tunga lastbilar är onödiga när man så lätt kan skapa sitt eget mineralvatten eller sin egen favoritläsk direkt hemma i köket. På detta vis slipper man även pantning samt onödigt avfall från alla de burkar och flaskor som inte går att panta. De PET-flaskor man får med sin kolsyremaskin kan man återanvända, och en tom Soda Stream patron lämnar man in hos sin återförsäljare i utbyte mot en full, till rejält reducerat pris.

I Sverige har vi tillgång till ett av jordklotets definitivt renaste kranvatten. Livsmedelsverket genomför stränga, regelbundna kontroller av vårt vatten för att garantera högsta möjliga kvalitet. I flera fall har vårt kranvatten visat sig vara renare och nyttigare än buteljerat vatten så vi har all orsak att ta denna skatt tillvara.

Det är inte enbart rent, kranvattnet är även betydligt billigare än vatten på flaska. Literpriset för rent kranvatten är närapå 1000 gånger billigare är det vi handlar på flaska i affären. Sedan tillkommer givetvis en literkostnad på ca 1,50 för kolsyra och naturligtvis en summa för smaksättare ifall man nu vill ha sitt vatten smaksatt eller framställa läsk. I vilket fall som helst så blir ens hemgjorda dryck billigare än affärens, utan att man behöver bära på en massa flaskor hit och dit. En Soda Stream patron kostar ungefär 250 kronor ny, samt 89 kronor för ett inbyte.