Soda Stream Jet är en klassiker bland kolsyremaskinerna

Soda Stream Jet är Soda Streams klassiska modell. Den kolsyrar ens vatten effektivt och tar upp lite plats i köket, dessutom är den mycket användarvänlig. Soda Stream Jet har getts ut i en specialutgåva som kallas Soda Stream Jet Cola, där uttrycket «My favourite Cola» finns skrivet på PET-flaskan – perfekt för den som gillar hemgjord cola.

Det finns i Soda Streams utbud av kolsyremaskiner idag sex annorlunda modeller. Soda Stream Jet är den billigaste och möjligen mest prisvärda då den utför jobbet att kolsyra vatten lika fint som de andra modellerna. Vad som skiljer de olika kolsyremaskinerna åt är framför allt deras form samt specialattribut. Förutom Soda Stream Jet finns dessutom modellerna: Stream – som kommer i olika färger; Genesis – med modern, slimmad design; Dynamo – Soda Streams nytillskott; Pure – som står för elegans; samt Penguin – enda kolsyremaskinen med glasflaskor, även med läcker pingvindesign.

smaksatt bordsvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

En Soda Stream Jet kostar mellan 5-600 kronor i de billigaste affärerna, och den dyraste i Soda Stream familjen är Penguin som går loss på omkring 1800 kronor. Det ligger visserligen mycket i känslan att få sitt mineralvatten alternativt sin läsk i en snygg glasflaska istället för en i plast. Samtliga de andra Soda Stream modellerna ligger prismässigt mellan dessa två.

När man handlar en ny sodastreamer följer både PET-flaska och kolsyrepatron med, så man har allt man behöver för att komma igång att kolsyra sitt vatten. Vill man framställa läsk så kan man köpa läskkoncentrat, alternativt helt enkelt köpa ett introduktionspaket som innefattar annorlunda smaker.

Allt fler investerar i en egen kolsyremaskin. Vi människor är beroende av vatten för att överleva, det är betydelsefullt att vi får i oss mellan 1-2 liter vätska varje dag. Genom att addera kolsyra i sitt vatten, och kanske en god smak, blir drickandet plötsligt avsevärt trevligare. Att släpa drycker från affären, som består av minst 90 % rent vatten är krångligt och samlandet av tomma pantflaskor som man därpå ska kånka åter till affären i tid och otid är både störande samt tidsödande.

Ifall man kolsyrar sitt eget vatten slipper man allt strul med tunga flaskor och tomburkar. Man har ett par återanvändbara PET-flaskor till sin kolsyremaskin som man på ett par sekunder fyller med bubbelvatten eller läsk efter stundens tycke och smak. Smidigare blir det inte.

Genom att kolsyra sitt eget vatten samt göra sin egen läsk bidrar man även till en bättre miljö. Transporterna av alla läsk samt mineralvatten släpper ut mängder av äckliga avgaser och alla burkar och flaskor som inte går att panta blir till onödigt skräp.

Om man dricker mycket mineralvatten så sparar man även in pengar på sin kolsyremaskin, kranvatten är betydligt billigare än buteljerat vatten och den lilla extrakostnaden för inbyte av en tom kolsyrepatron mot en full ligger på ungefär 89 kronor.

En kolsyrepatron räcker till upp åt 60 liter vatten, så kolsyreutgiften för en liter hamnar på ca 1,50 krona. Vill man ha smaksatt vatten så tillkommer förvisso utgifter för läskkoncentrat eller bordsvattenaromer, literpriset blir högre, men fortfarande lägre än buteljerad läsk. En Soda Stream Jet är med andra ord en bra investering, inte endast för miljön, utan även för plånboken.