Soda Stream – ett etablerat varumärke

Den senaste tiden har Soda Stream gått ut hårt med reklam. Folk köper mer kolsyremaskiner än någonsin förr och det säger inte lite. Den första kolsyremaskinen för hemmabruk tillverkades 1903 av en engelsman vid namn Guy Gilbey. Gilbey fortsatte att spinna på sin innovation och snart kunde han sälja sin «Apparatus for aerating liquids» till högklassiga hushåll. Soda Stream blev senare namnet på hans maskiner, och ännu idag – 100 år senare – går den bäst säljande kolsyremaskinen under samma namn.

Fastän kungahuset samt andra nobla hushåll hade egna sodastreamers redan under början av 1900-talet, så skulle det dröja till 50-talet innan Soda Stream annonsering skulle synas på den kommersiella marknaden. Då började allmänheten så smått få upp ögonen för att kunna kolsyra sina egna drycker, ungefär samtidigt som Coca-Cola lanserades i Europa.

Försäljningen gick ändå långsamt. I ett efterkrigseuropa hade massor personer säkert andra prioriteringar och även ifall den unga generationen säkert ville ha kolsyremaskiner så var det, som ständigt, föräldrarna som höll i pengarna. Under 70-talet kom vändningen. Soda Streamers började säljas i massor och ännu idag förknippas ofta kolsyremaskiner i allmänhet, och Soda Stream i synnerhet, med 70- samt 80-talsnostalgi.

Kolsyremaskiner används inte endast för att kolsyra vatten, man kan också framställa smaksatt bordsvatten alternativt egen läsk. Idag är efterfrågan på kolsyrade drycker enorm och vi är otaliga som har släpat otaliga tunga flaskor och backar, till största del fyllda med vatten, hem från butiken, enbart för att tvingas släpa tillbaka tomflaskorna för återvinning därpå.

smaksatt mineralvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Idag känns det som ett onödigt slitgöra, onödigt, samt fel miljötänk. Alla dessa liter vatten måste ju komma någonstans ifrån och långa är deras transporter. Alla utsläpp från lastbilar och andra fordon kan undvikas, ifall man upphör handla buteljerade drycker.

Men så är ju kruxet att vi gillar vår kolsyra, och en smaksatt Ramlösa alternativt Loka är ju godare än vanligt, tråkigt kranvatten. Eller? Livsmedelsverket garanterar att vårt svenska kranvatten håller hög och säker kvalitet, vi har tillgång till ett av jordens renaste vatten, omedelbart i våra kökskranar. Trist att inte ta det tillvara. Med en kolsyremaskin kan man göra sitt kranvatten fullt av fräsch kolsyra och med hjälp av en aning aromer kan man få fram samma goda smaker som de man älskar i sin Ramlösa.

Fördelen med att smaksätta sitt eget bordsvatten är att man kan göra det ännu godare genom att man själv kan bestämma hur mycket eller lite smak man vill ha i. Aga saluför bordsvattenaromer, liksom Aromhuset, som har mångårig kunskap och stort utbud av smaker. Är man mer inne på läsk så producerar Soda Stream själv essenser, men det lite mer svårhittade märket Sonjo, har ett större sortiment på den svenska marknaden.

Soda Streams största konkurrent i Sverige är Wassermaxx från Aga. De producerar liknande produkter och när Wassermaxx vinner gällande aningen lägre priser så vinner Soda Stream på sitt namn samt sin erfarenhet. «Get busy with the fizzy» var en klassisk och lyckad Soda Stream slogan under 80- och 90-talen. Soda Stream reklam har sannerligen varit effektiv, och den står sig än idag.