Soda Stream Design – det snygga alternativet

Sodastream Design är namnet på en av Sodastreams kolsyremaskiner. Sodastream Design är stilrent designad i silver och svart och kommer oftast med ett par PET-flaskor i plast samt en Alco2jet kolsyreflaska. Exakt denna modell – Sodastream Design – har idag utgått ur massor butikers utbud, eventuellt är det en utgående modell från Sodastream då den t ex inte förekommer i sortimentet på Sodastreams egen hemsida.

De kolsyremaskiner Sodastream marknadsför i dagsläget är dessa fyra: Sodastream Jet – Klassisk Design; Sodastream Genesis – Modern och slimmad design; Sodastream Penguin – Enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, samt slutligen Sodastream Pure – Elegans och bekvämlighet.

smaksatt kolsyrat vattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

En Sodastream Jet kan man idag enkelt finna för runt 600 kronor, inberäknat PET-flaskor samt gaspatron. På andra sidan prislistan står Sodastream Penguin som går på ca 1800 kronor, medräknat ett par glaskaraffer och en kolsyrepatron. Mellan dessa prisklasser rör sig Pure- och Genesismodellerna. En billig kolsyremaskin är inte nödvändigtvis bättre än en dyr, men gillar man design och fräcka detaljer kan man lägga en extra peng för en lite mer exklusiv modell.

Sodastream konkurrerar med en del andra bolag när det gäller försäljningen av kolsyremaskiner, men det är Wassermaxx som är den största konkurrenten. Wassermaxx, som marknadsförs av Aga, erbjuder motsvarande kolsyremaskiner som Sodastream i drygt samma prisklasser. Vilket märke man väljer har mest att göra med individuell smak.

Wassermaxx säljer också sina egna kolsyrepatroner under företagsnamnet Aga. Aga har profilerat sig på marknaden som specialister gällande kolsyra och tillverkar kolsyrepatroner av exakt samma storlek som Sodastreams Alcojet. Också ventilen är likadan – i enlighet med europeisk standard – så oavsett vilket märke man har på sin kolsyremaskin så funkar båda kolsyrepatronerna lika fint.

Det är någorlunda enkelt att finna kolsyremaskiner idag, intresset är återuppväckt sedan dvalan under 90-talet och man kan finna sodastreamers i alla elektronikaffärer samt större varuhus. Alla som säljer sodastreamers säljer ofta även kolsyrepatroner, men kolla upp så att de också byter in gamla mot nya.

Att byta in sin kolsyrepatron mot en ny är billigare och vettigare än att inhandla nya ständigt. En kolsyrepatron för moderna kolsyremaskiner från den svenska marknaden rymmer 425 gram kolsyra, vilket räcker till ungefär 50 liter vatten. Med tanke på hur billigt och hälsosamt vårt svenska kranvatten är så är det en bra investering ifall man uppskattar kolsyra.

Det är inte endast för privatekonomin som en kolsyremaskin är en bra investering, utan också för miljön. Tunga transporter kör var dag omkring på våra vägar och släpper ut onödiga, miljövådliga gifter. Om man kolsyrar sitt eget kranvatten så slipper man bidra till detta. Därtill slipper man en massa onödigt avfall.

Är man mer av en läskfantast så finns det dessutom andra fördelar. Med tanke på hur många olika företag som var och en producerar annorlunda smaker på läskessenser så är möjligheterna i stort sett oändliga. Man kan experimentera fram egna favoritsmaker, eller bara nöja sig med de redan existerande. Aromhuset, Sodastream, Aga, Bob samt Sonjo är benämning på några bolag som producerar läskessenser samt bordsvattenaromer.

Med en Sodastream är kolsyrat jämt färskt samt nära till hands, och man behöver inte släpa det med sig från affären. Soda Stream Design blev – både gällande användarvänlighet samt utformning – Råd och Röns favorit i ett test som utfördes 2007.