Råd & Rön genomförde i nr 10 år 2007 ett test bland Soda Streamers där Soda Stream Design vann. Man menade att Soda Stream Design var överlägsen sina andra medtävlande både vad gällde utformning samt användarvänlighet.
Det har de senaste åren pratats en del om hur transporterna av buteljerat vatten påverkar miljön negativt och möjligen är det därför försäljningen av kolsyremaskiner åter tagit enorm fart sedan 90-talets dvala. Flera har dessutom nostalgiska minnen från Soda Streams glansdagar på 80-talet, då alla trendiga hushåll skaffade kolsyremaskiner och gjorde sin egen läsk.
Idag är det de mer miljömedvetna hushållen som skaffar kolsyremaskiner, men även de som själva vill experimentera fram gott bordsvatten och läsk. Med hjälp av annorlunda aromer och essenser kan man skapa sina egna favoritsmaker och utbudet av smaker är tämligen stort.
Soda Stream framställer sina egna smaker, likaså Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx och har specialiserat sig på kolsyra. Ifall man letar lite mer så hittar man Aromhuset som har spenderat 35 år med att bl a utarbeta goda bordsvattenaromer utan vare sig socker alternativt sötningsmedel. Sonjo har på licens av Pripps fått lov att producera originalsmakessensen Champis bland många andra intressanta smaker. Saftföretaget Bob framställer goda läskessenser som dock består av en hel del socker.
Att göra sin egen läsk är kul och att kunna göra det och samtidigt känna att man gör en prestation för miljön känns tillfredsställande. När det gäller smakerna så finns det, som ständigt, delade meningar om vad som är godast. Det ultimata är att göra sitt eget Soda Streamer test och upptäcka sina egna favoritsmaker.
Soda Streamers har tillverkats sedan vårt förra sekelskifte, först var det en lyxig attiralj i rika hushåll, men på 80-talet fanns det en kolsyremaskin i vart och vartannat hem. Med andra ord har Soda Stream haft gott om tid på sig att utvecklas till de maskiner vi kan inhandla i dag. Konceptet är någorlunda lätt, man skruvar på en co2 cylinder i maskinen som därefter släpper ut kolsyra i en PET-flaska på användarens kommando.
Då allt fler handlar egna kolsyremaskiner tillkommer även fler och fler producenter, Soda Stream leder förvisso ligan men största konkurrenten Wassermaxx från Aga är en värdig tvåa. Man följer varandras innovationer och slåss om kunderna med hjälp av olika designs samt prisvärdhet. Soda Streams Penguin är till exempel den enda kolsyremaskinen som har glasflaskor istället för plast eller metall, och det är en särpräglad detalj som flera kunder uppskattar.
Kolsyreflaskan man får med när man handlar en kolsyremaskin kommer oftast från Soda Stream alternativt Aga, denna ska man inte slänga bort när den tar slut utan lämna tillbaka till sin återförsäljare mot en ny till reducerat pris. En ny patron kostar omkring 235 kronor och ett inbyte under än 100 kronor.
Kolsyran blir till gasbubblor fyllda med koldioxid när den kommer i kontakt med vatten, det är de små bubblorna som läskar så härligt i strupen när man dricker läsk alternativt mineralvatten. I Råd & Röns Soda Streamer test från 2007 tippades sodastreamern bli årets julklapp, vilket den inte blev, det blev istället GPS-mottagaren, DN menade dock i efterhand att Soda Streamern bestämt låg på topp-fem-listan.