Soda Maxx – populär i Tyskland

Soda Maxx är en konkurrerande produkt till Soda Stream och Wassermaxx, man har till och med gjort en hybrid av dessa populära kolsyremaskiners namn. Soda Maxx har sålts i Sverige förr men är nuförtiden svår att få tag på här, i Tyskland, däremot, är den någorlunda inne. Eventuellt kommer Soda Maxx att nylanseras i Sverige inom snar framtid.

Kolsyrat vatten säljer som aldrig förr, man handlar backar med mineralvatten och läsk, alternativt stora flaskor och drar med sig hem från affären. Kolsyra piffar upp vanligt vatten och gör det en aning roligare att intaga, det bär också smaker väldigt effektivt. Kolsyra frodas i kalla temperaturer men dör kvickt när vätskan blir ljummen, det är därför man gärna ska förvara sina kolsyrade drycker kallt och jämt använda kallt vatten till sin kolsyremaskin.

Att addera kolsyra i sitt vatten själv är en bra gärning för miljön, som utsätts för relativt hårda föroreningar pga alla transporter av kolsyrade drycker världen över. Därtill slipper man allt extra avfall som samtliga tomma flaskor och burkar medför. Gillar man rent kolsyrat vatten så sparar man till på köpet en hel del pengar då literpriset skiljer sig avsevärt mot kolsyrat vatten från affären.

sodastreamer kolsyrat bubbelvatten smakerläskvichy vattenmineralvatten

Är man förtjust i smaksatt bordsvatten samt läsk så finns det mängder av annorlunda koncentrat på marknaden. Sodastream samt Wassermaxx gör självklart sina egna koncentrat, samtliga vilka består av sötningsmedel. Saftföretaget Bob gör goda läskkoncentrat med endast socker och Aromhuset säljer ett stort sortiment av naturliga aromer för bordsvatten vilka varken innehåller sötningsmedel alternativt socker. Det finns också andra märken att experimentera med.

Kolsyrans historia är lång, redan på 1700-talet började man experimentera med hur man skulle kunna kolsyra dricksvatten. Den första som lyckades var en svensk, men den förste som framgångsrikt nådde ut till en bred skara med sin produkt var en ungrare vid namn Ányos Jedlik, han distribuerade kolsyrat vatten över hela Europa redan under 1800-talet.

År 1903 tillverkade Guy Gilbey, sodastreamerns fader, den första kolsyremaskinen för hemmabruk – «Apparatus for aerating liquids» – som han sålde till hem i höga samhällsklasser. Några decennier senare började kolsyremaskinen få kommersiellt intresse och såldes till en bredare marknad. Under 80-talet hade Sodastream nått sin pik och var en hushållsmaskin allihopa trendmedvetna personer hade hemma. Än idag har kolsyremaskiner högt nostalgivärde för folk som var unga på 80-talet.

Idag har kolsyremaskinerna fått en nystart, intresset har vaknat till liv och sodastreamers är attraktivare än någonsin. Man blandar fram egna smaker och byter ut kolsyrat bordsvatten från kända företag mot sitt eget. Kolsyremaskinerna har fler funktioner samt snyggare designs än tidigare och det är lätt att få tag på reservdelar och kolsyreflaskor, i synnerhet ifall man köper från kända märken som Soda Stream samt Wassermaxx.

När ens kolsyrepatron tar slut kan man numera byta in den hos närmaste återförsäljare, det kostar i regel ca 89 kronor. En ny patron kostar mellan 2-300 kronor och en standardvariant består av 425 gram kolsyra vilket räcker till ungefär 50 liter vatten. Soda Streams kolsyrepatron går under namnet Alcojet och Wassermaxx känner man igen på företagsnamnet Aga. Till en Soda Maxx kan ta vilken av dessa två kolsyrepatroner som helst.