Smakligt vatten främjar på jobbet

Alla vet vi att vatten är avgörande för vår överlevnad. Människokroppen består till omkring 60-80 % av vatten och vätskenivån måste fyllas på väldigt regelbundet då den jämt sjunker när vi går på toa, svettas och till och med andas. Jorden vi bor på består till övervägande andel vatten och kallas i folkmun «den blå planeten» – av precis denna orsak.

När vi befinner oss på jobbet – vilket för de flesta av oss innebär en kraftig del av dagen – så är vi ofta för upptagna med våra arbetsuppgifter för att minnas att fylla på vätskenivån tillräckligt mycket. Eventuellt stressar vi, vilket sannerligen gör att vi förbrukar mer vatten, och många är vi som tar till kaffe när vi känner tröttheten tassa sig på.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat vatten essenserbordsvattenessenserläsk syprupkolsyrat vattenseltersvattenbordsvatten

Sömnighet, matthet, slöhet, försämrad fokusering och lätt huvudvärk är ofta indikationer på något så lättbotat som vätskebrist. Även intag av just kaffe – drycken vi antar skänker oss energi – leder kvickt till vätskbrist då det är vätskedrivande, och får på så vis motsatt verkan i det långa loppet. Om man inte dricker nog med vatten så blir man också mer mottaglig för sjukdomar och virus så att se till att vätskebalansen hålls ger goda effekter på både lång och kort sikt.

Detta börjar Sveriges arbetsgivare få upp ögonen för och allt fler låter installera vattenautomater på jobbet. En vattenautomat är mycket mer lockande än en vanlig kran i ett trött litet fikarum. Moderna vattenautomater serverar lagom kylt, friskt, krispigt vatten hela dagen lång och plötsligt blir det ett nöje att gå och fylla på vätskenivån med jämna mellanrum.

Många av dagens vattenautomater har två kranar, en med vanligt slätt vatten och en med kolsyrat. Det kolsyrade vattnet skänker flera en ytterligare känsla av uppfriskning då det sticker härligt i mun och hals. Det är endast att se till handeln så är det uppenbart att vi svenskar verkligen har lärt oss att tycka om våra bubblor.

En annan konkret trend när det handlar om vatten är det enorma intresse vi svenskar har fått för smaksatt, kolsyrat vatten. I inget annat land i världen dricker man så mycket bubbelvatten med smak som här och utbudet som finns är jämförelsevis stort. Vi gillar smak och läskande bubblor, men vill hitta hälsosamma alternativ till sockrig läsk.

Gert Strand AB saluför aromer för kolsyrat vatten genom varumärket Aromhuset sedan en tid tillbaka. De är fria från både socker och sötningsämnen, men är på samma gång rika på smak. De har blivit oerhört populära bland privatpersoner och kan blandas i både köpt kolsyrat vatten och hemkolsyrat. Det finns ungefär 20 olika smaker, alla noga framtagna och avvägda.

Nu släpper Aromhuset sex av de populära smakerna i ny flaska. Den nya flaskan är avsedd att användas ihop med de vattenautomater som nämnts tidigare i texten. Flaskan rymmer betydligt mer än sin föregångare – hela 270 ml, mot de andras 30 – och är utrustad med en speciellt framtagen pump. Denna pump medför doseringen busenkel – ett pumptag för en vanlig 150 ml-plastmugg och 3-4 pumptag för att smaksätta en halv liter bubbelvatten.

Med Aromhusets smaker vid vattenautomaten på jobbet blir intresset för mindre, regelbundna vattenpauser ännu större, vilket bidrar till såväl god atmosfär som höjd prestationsförmåga och hållbar hälsa hos alla som arbetar.