Samarbete mellan Soda Club och Soda Stream sedan 1998

Soda Club är ett företag som tillverkar kolsyremaskiner och i Sverige är mer välkänt som Soda Stream. Soda Club och Soda Stream var från början två annorlunda, konkurrerande producenter av kolsyremaskiner, men som slog sig samman till en dominerande producent år 1998. I vissa länder går företaget under Soda Club, som är den egentliga ägaren, och i andra, som Sverige, under det gamla namnet Soda Stream.

Soda Club grundades i Israel så sent som 1991 och köpte upp gamla, framgångsrika Soda Stream år 1998. Med hjälp av Soda Streams paradnamn och gamla anor i kombination med Soda Clubs nytänk blev intresset för kolsyremaskiner sakta men säkert återupplivat.

kolsyremaskin

Det finns idag två ledande företag som tillverkar kolsyremaskiner, det är Soda Club / Soda Stream samt Wassermaxx från AGA. Båda företagen gör tämligen likvärdiga produkter, men Soda Stream stå kvar i täten, eventuellt p g a att det är både välkänt samt bär på härlig nostalgi.

Soda Stream var det första företaget som producerade kolsyremaskiner för hemmabruk och har existerat i över hundra år. Den allra första kolsyremaskinen för hemmabruk gick under namnet «Apparatus for aerating liquids» och tillverkades av engelsmannen Guy Gilbey år 1903. Dessa maskiner producerades åt hushåll i överklassen och bl a kungahuset.

Kommersiellt engagemang för sodastreamers (som har blivit ett allmänt samlingsnamn för kolsyremaskiner av annorlunda märken) började på 50-talet, men det dröjde till 70-talet innan allmänheten fick ett upp ett ordentligt intresse. På 80-talet hade samtliga hippa hushåll en egen kolsyremaskin, men efter den största hajpen svalnade intresset sedan under 90-talet. Det var under just 90-talet som stora genombrott gjordes, Soda Stream köptes upp av israeliska Soda Club samt flera nya maskiner och smaker gjorde sitt intåg under början av 2000-talet.

Intresset för att kolsyra sina egna drycker samt åstadkomma sin egen Club Soda är åter stort och idag säljs sodastreamers som aldrig förr. Det är härligt att slippa dra med sig litervis med mineralvatten från affären och det är kul att själv prova fram nya läsksmaker och bestämma kolsyremängd.

En apparat från Soda Club / Soda Stream kostar idag mellan 600-2000 kronor. Priset beror ofta på hur mycket design man vill ha på sin maskin. En Soda Stream Penguin kostar ungefär 1800 kronor och har stilren design som för tankarna till en pingvin när den är stängd. Det är dessutom den enda sodastreamern som har glasflaskor till den färdiga drycken (andra har plast eller metall). På andra sidan skalan hittar man Soda Stream Jet för runt 600 kronor. Den har enklare design och PET-flaskorna är gjorda i plast.

Oavsett vilken sodastreamer man köper idag så är samtliga nätta och tar föga plats på diskbänken. De drivs av samma kolsyrepatroner som ger kolsyra åt upp åt 60 liter vatten och har alla möjlighet att kolsyra annorlunda mycket efter användarens sinnesstämning.

När det kommer till kolsyrepatroner så är det samma bolag som leder den marknaden som för själva kolsyremaskinerna – Soda Club / Soda Stream, och Wassermaxx från AGA. Medan Soda Club / Soda Stream är kända för att producera ordentligt bra sodastreamers så har AGA blivit specialister på just kolsyra.